Japanese Cotton Cheesecake(JCC)
250g creamcheese (philadelphia)
6biji kuning telur
70g gula kastor
60g mentega
100ml susu segar
1sb jus lemon
1sk kulit parutan lemon @ lemon essence)
60g tepung kek
20g tepung jagung
1/4sk garam
2sk essence vanilla
6biji kuning telur
70g gula kastor
60g mentega
100ml susu segar
1sb jus lemon
1sk kulit parutan lemon @ lemon essence)
60g tepung kek
20g tepung jagung
1/4sk garam
2sk essence vanilla
6biji putih telur
1/4sk krim tartar
70g gula kastor
1/4sk krim tartar
70g gula kastor
♡ Cair creamcheese sehingga lembut secara double boiler
♡ Masukan kuning telur dan kacau sebati
♡ Masukan gula (70g) dan kacau
♡ Masukan Susu segar dan butter yang telah dicairkan terlebih dahulu kacau sebatikan
♡ Masukan vanilla,garam,lemon jus,parutan lemon dan kacau
♡ Alihkan bowl dari "double boiler"
♡ Masukan tepung yg telah diayak kacau sehingga betul2 sebati tanpa berketul
♡ Menggunakan mixer masukan putih telur pukul sehingga berbuih masukan tartar dan pukul kelajuan yang tinggi dan masukan gula kastor sedikit demi sedikit pukul sehingga stiff peak (bertanduk)
♡ Masukan adunan meringue kedalam adunan tepung sedikit demi sedikit dan gaul secara kaub balik sehingga adunan betul2 sebati **awas jgn terlebih gaul dan gaul secara slowly sahaja.
♡ Alas dasar loyang dgn baking paper tanpa perlu griss sisi loyang.
♡ Masukan kek dalam loyang dan hentakan loyang untuk buang bubble..
♡ Bakar secara waterbath(air panas) suhu 150c-160c 70-80minit atau sehingga masak
**follow karenah oven masing2 yer
**follow karenah oven masing2 yer
♡ Selepas masak renggangkan pintu oven biarkan kek selama 10minit(hingga sekeliling kek merenggang sisi loyang) dan terus terbalikan kek..
Note : kek sedap dihidangkan selepas simpan dalam peti sejuk 2/3jam..
Boleh cuba buat ye guys!
0 comments:
Post a Comment