Kaylaa.. ramai sgt yg merungut mintak resepi baru.. akhirnyaaa... jeng..jeng.. dah lama gambar ni dlm hp, so.. bleh la upload kat sini.
Ni antara resepi tersenang tapi ramai yg suka.. biasanya if buat satu bekas, mmg kejap je licin. My collegue yg bawa trifle ni ke office, pastu akupon buat sbb sng sgt...
Bahan² simple je
1 paket biskut marie
1 ketul buttercup
1/2 - 3/4 tin susu pekat
1 ketul cream cheese (jgn silap beli tau)
1 kotak kecil jelly
1 gelas air (utk masak dgn jelly)
Cream cheese tadi tu dipukul dgn susu pekat sehingga sebati. Susu tu letak ikut kemanisan masing-masing. Biasanya 1/2 tin hingga 3/4 tin (if terlebih susu, nanti adunan akan cair dan susah dipotong)
Then hancurkan biskut marie bersama butter. Guna tangan or blender.. mana-mana pon bleh. Padatkan dlm bekas/loyang yg sesuai
Bila adunan tadi dah rata dan dipadatkan. Tuangkan cream cheese dan susu pekat tadi di atas
Sejukkan dulu bhgn cheese tadi dan masak jelly di atas api bersama segelas air. Tuang perlahan2 di atas adunan. Gambar sebelah ni cth yg kurg sihat.. malas nak tunggu cheese beku, trus tuang jelly, so.. cheese tu terapung di atas gitu.. heheheh..
Tips :
1. Agak sukar utk memotong. So biasanya aku hidang trus mcm tu je, sapa2 nak makan baru potong sendiri.
2. Pastikan cheese tersebut adalah cream cheese!! Jgn tersilap beli cheddar ke ape ke.. alamatnya, masuk tong sampah la nanti. Cream cheese ni biasa diguna utk buat cheese cake.
3. Ada cara lain utk buat triffle.. layer tersebut diganti dgn kek(potong kecil2 kek dan susun), custard dan agar2/jelly.
4. If suka, boleh tambah cocktail buah atas jely tu.. nata de coco ke..
0 comments:
Post a Comment