Tapioca in Syrup / Sira Ubi Kayu

Friday, July 24, 2009

Fav aku if makan kat Sedap Corner (time keje kat Joho) ni la dia.. tapioca in syrup.. ala.. nama je camtu.. tapi ubi kayu biasa je... dah ada peluang memasak, aku copy le cara dorg buat tu.. sapa yg suka ubi kayu, bleh la try.













Bahan²

Ubi kayu.. 1/2 kg la lebih kurg
Santan sekotak kecil
Daun pandan
Gula
Garam
Air utk merebus

Rebus ubi kayu sampai empuk.. selagi x empuk, tambahle air. Letak sedikit garam sbg perasa. Nak tau ubi dah empuk, tgk beza gambar kat atas - ubi empuk berwarna kekuningan, pecah² dan jernih.




Ok.. dah empuk tu.. masukkan santan tadi. Masak hingga pekat & tambah gula. Jgn tambah gula sblm ubi empuk.. nanti alamat keras le ubi tu (nak merebus apa2 pon jgn tambah gula dulu sblm makanan tu empuk).








Rupa ubi yg dah masak.. best buat makan pepetang (x tau nape kurg best kalu makan pagi... hehehe)



0 comments:

Post a Comment