Sardine Roll

Friday, July 24, 2009

Still x berapa boleh hadap sardin.. tekak rasa semacam je. Tapi husband asyik sebut teringin makan roti gulung (nama dia bg).. smlm makan nasik berlauk sardin la, arini buatle roti gulung yg diimpi²kan sgt tu.


Bahan²

Sebungkus kecil roti
Baki sardin smlm - agak² 1/2 tin besar (dihancurkan)
1 sb tpg gandum dibancuh air (sbg gam)
2-3 biji telur





















Cara menggulung, letakkan sardin dihujung roti, sapukan tpg gandum yg dibancuh air tadi. Lipat 1/4 bhgn dan tekan slps lipatan terakhir utk melekatkan roti




Utk saduran telur pula, pukulkan 2 biji telur bersama 2 sb tpg gandum & secubit garam. Pukul rata, celup & terus goreng hingga kekuningan.

Lagi byk tepung yg dicampur, lagi tebal la salutan, so.. if nak salutan yg tebal dan cantik, bleh tambah tepung. Tapi byk la telur yg terkorban.





1 biji telur biasanya cukup utk 4-6 kepg roti.. haa.. ni lebihan dia, syg lak nak guna telur lain. So yg ni aku simpan dlm freezer je dulu, next time bleh guna balik.







Tips

- Telur ditambah tepung supaya roti tidak makan minyak masa digoreng. Hasil gorengan bersalut cantik dan lebih berkerak.
- If x suka deep fry, roti dilipat dua, celup di dlm telur (tanpa tepung) dan grill di atas pan bersama sedikit butter. Tapi x berkerak² mcm roti goreng ni le..
- Nak guna sardin mentah pon boleh, perah sedikit asam limau/limau nipis, tambah bwg besar & cili padi jika suka.

0 comments:

Post a Comment