Jeruk Mangga

Thursday, July 23, 2009
Hmm.. teringin makan asam2.. tapi bimbang je nak beli jeruk² kat kedai tu.. pepaham je la bahan² dlm tu mmg x elok. Time mengandung anak sulong, mmg aku cut off terus jeruk & asam² timbang tu... padahal tu kira fav aku dr dulu..

Ok.. ni cara paling simple if nak buat jeruk buah. So.. bleh la hirup kuah sekali sbb free dr bhn² awet & saccharine yg mmg x elok utk kesihatan.


Potong mangga muda atau apa2 buah yg dikehendaki senipis mungkin (jeruk cepat manis) dan sedap dimakan. Crunchy2 gitu..
Aku guna 1kg mangga muda...








Masak air (agak² tenggelam mangga) then tambah garam & gula. If x suka manis, x perlu letak byk gula (boleh hirup2). Garam & gula tu biar seimbang..








Ok.. bila garam & gula dah hancur.. siramle atas mangga tadi. Biar semalaman & ready dimakan. Elok disimpan dlm peti sejuk utk elak jeruk berbuih/air menjadi kelabu.. (maklumle x pakai pengawet)







Tips :

Cara atas ni yg termudah.. teknik yg lebih betul nak buat jeruk buah..
1. Rendam buah bersama air kapur semalaman dan dibilas (utk ranggup)
2. Rendam pula dgn air garam semalaman dan dibuang airnya (dgn garam yg banyak)
3. Rendam pula dgn air gula semalaman & ready dimakan
* x perlu potong nipis2 mcm kat atas ni.. potong mcm jeruk org biasa jual tu..
As usual, aku x suka teknik² yg byk if ada shortcut (if hasil lebih kurg sama). But if sapa² nak try teknik ni bleh la cuba!

0 comments:

Post a Comment