Kalau buat masak lemak, biasanya saya matchingkan dgn ikan goreng@ ikan masin & any kind of sambal tumis (biasanya udang or sotong) |
Sayur masak lemak ni mmg simple sangat, tapi saya letak jugakla ye.. nampak byk sikit resepi dlm blog ni.. hehehe..
Std masak lemak yg mak saya biasa masak, just hiris bwg putih & merah , udang kering & rebuskan je terus dengan sayur (apa² sayur pun boleh) & santan. Biasanya Mak asingkan santan pekat utk ditambah kemudian, tapi di zaman serba canggih (dan malas) ni, dah jarang org buat mcm tu kot. Rebuskan aje semuanya sekaligus.. senang kerja!! Utk elak santan berkeladak or naik kepala, gunakan api perlahan & jgn dimasak berlebihan.
Kalau tak suka udang kering, gantikan dengan udang fresh pon sodap.
Rendamkan dulu fucuk & soh hoon dlm air sblm dimasak |
0 comments:
Post a Comment