Talang Ikan Masin & Terung / Nanas

Wednesday, May 25, 2011
Resepi ni boleh digunakan utk memasak ketam & nanas ataupun ikan masin & nanas.  Cara masaknya sama, cuma boleh pelbagaikan cara masakan ikut citarasa masing².


Bahan²


1 bungkus rempah seafood / ikan masin
Bawang merah 3 ulas
Ikan talang masin
Asam keping 1-2 kpg
Air
Santan 1 paket / 1/2 kotak kecil
2 biji terung
Garam & perasa

Rendam ikan talang masin - saya guna bahagian tulang
Tumbuk bawang
Gaulkan dgn rempah dgn 1 cwn air
Rebus rempah tadi & masukkan ikan talang.  Rebus lagi sampai lembut
Masukkan santan (boleh letak 1 kotak kecil jika suka pekat), tambah air jika perlu, masukkan terung & tunggu sehingga separuh masak. Tambah 1 kpg asam keping & garam (rasa dahulu sblm letak garam kerana masin ikan akan meresap ke dlm kuah).  Tutup api sebaik terung empuk.

0 comments:

Post a Comment