Chocolate Ganache

Monday, October 1, 2012

Bab-bab topping (topeng??) kan kek mmg la saya bimbang.. itu dulu lah... dah tau ni, saya sharekan. Tak baik kedekut ilmu ni kan.. 

Alamak.. dah letak coklat sekeliling baru perasan takde space utk lilin, dah kena cabut balik (nasib baikle sebijik je yg terlajak..).. 
Saya ni bukan pakar buat kek, roti atau masakan seumpamanya.  Baru bertatih & makin tekun menuntut ilmu memasak benda-benda macam ni.  Kalau menu melayu tu, insyaallah.. bolehlah nak riak sikit-sikit.. hehehe.. tak caya kalu, tanyalah sapa-sapa yg pernah rasa air tangan ni, sedap melampau tau.. (puiii.. perasan toii)....

Selama ni kalau nak buat topping coklat utk kek, hasil kerja saya tak berapa nak consistent.  Kadang-kadang terpekat, jadi kurang cantik bila disapu.  Tambah-tambah saya takde spreader / spatula yg sepatutnya.  Jadi baru-baru ni angkut spreader kat Bagus, harga RM8.90 je pon.  Memang senang sungguh pakai spreader ni, patutlah cun aje rupa org letak topping.  Sonang koje rupanya kalau ada bendalah ni..
Ni contoh rupa spreader - ihsan google image search... 
Kemudian sebelum ni, saya akan gunakan teknik double boiled untuk cairkan coklat.  Tapi kini saya dah tau cara yg senang.  Rupanya cukup sekadar didihkan cream, keluarkan dari api & gaulkan dgn coklat & butter.   Hasilnya memang lebih cantik.  Oh ye, gunakan coklat chip supaya tak perlu nak susah payah potong coklat tu kecik-kecik ye..

Saya suka teknik ni sbb saya pernah mengalami beberapa peristiwa bab-bab mencairkan coklat ni.  Pernah coklat tu jadi berketul-ketul instead of melting, langsung tak cantik.  Mula-mula pelik juga mana silapnya, rupa-rupanya tak boleh biarkan air mendidih sangat, suhu yg tinggi akan merosakkan tekstur coklat & memang tak cairlah coklat tu nanti.  Jadi berketul-ketul & tak berkilat lagi dah.  Now dengan teknik ni saya tak bimbang lagi dah!!

Resepinya pula saya ikut yg ni 

Ganache Recipe:

8 ounces (227 grams) semisweet or bittersweet chocolate, cut into small pieces
3/4 cup (180 ml) heavy whipping cream
2 tablespoons (28 grams) unsalted butter


Coklat chip & butter diletak dlm bekas tahan panas

Panaskan cream, hati-hati sbb cream sng meruap. Saya gunakan whipping cream brand Anchor

Masukkan cream yg dah mendidih tadi ke dalam coklat cip & butter.  

Gaul rata & siap... senangkan?

Tuangkan di atas kek (saya tuangkan separuh aje dulu, kemudian boleh  gerak-gerakkan kek atau gunakan spreader tadi utk tolak ganache tu ke tebing kek perlahan-lahan.  Kalau nak topping yg pekat & tebal, boleh biarkan ganache sejuk sedikit.  Saya kurg suka topping yg terlalu tebal, jadi saya tunggu sekejap aje.  

Dah siap.. hasilnya memang cantik, ala-ala topping kek chocolate Indulgence jee.. (jgn marah aa..)

Baki Ganache tu saya masukkan dalam plastik & saya bekukan.  Kalau nak pakai nanti, saya akan cairkan balik takpon rendam dlm air suam sekejap.

Since cake ni dah crowded dgn hiasan pilihan Tiha.. saya gunakan Ganache tu untuk tulis atas gambar .  Bijak jugak saya ni ye.. :P 




1 comments:

{ MAISARAH ISMAIL } at: November 17, 2014 at 9:46 AM said...

tumpang lalu...mohon ambik tips topping ye.... sbb sy cube buat gune coklat serbuk, jadi berketul :'(
tqia

Post a Comment