|
Bab-bab topping (topeng??) kan kek mmg la saya bimbang.. itu dulu lah... dah tau ni, saya sharekan. Tak baik kedekut ilmu ni kan.. |
|
Alamak.. dah letak coklat sekeliling baru perasan takde space utk lilin, dah kena cabut balik (nasib baikle sebijik je yg terlajak..).. |
Saya ni bukan pakar buat kek, roti atau masakan seumpamanya. Baru bertatih & makin tekun menuntut ilmu memasak benda-benda macam ni. Kalau menu melayu tu, insyaallah.. bolehlah nak riak sikit-sikit.. hehehe.. tak caya kalu, tanyalah sapa-sapa yg pernah rasa air tangan ni, sedap melampau tau.. (puiii.. perasan toii)....
Selama ni kalau nak buat topping coklat utk kek, hasil kerja saya tak berapa nak consistent. Kadang-kadang terpekat, jadi kurang cantik bila disapu. Tambah-tambah saya takde spreader / spatula yg sepatutnya. Jadi baru-baru ni angkut spreader kat Bagus, harga RM8.90 je pon. Memang senang sungguh pakai spreader ni, patutlah cun aje rupa org letak topping. Sonang koje rupanya kalau ada bendalah ni..
|
Ni contoh rupa spreader - ihsan google image search... |
Kemudian sebelum ni, saya akan gunakan teknik double boiled untuk cairkan coklat. Tapi kini saya dah tau cara yg senang. Rupanya cukup sekadar didihkan cream, keluarkan dari api & gaulkan dgn coklat & butter. Hasilnya memang lebih cantik. Oh ye, gunakan coklat chip supaya tak perlu nak susah payah potong coklat tu kecik-kecik ye..
Saya suka teknik ni sbb saya pernah mengalami beberapa peristiwa bab-bab mencairkan coklat ni. Pernah coklat tu jadi berketul-ketul instead of melting, langsung tak cantik. Mula-mula pelik juga mana silapnya, rupa-rupanya tak boleh biarkan air mendidih sangat, suhu yg tinggi akan merosakkan tekstur coklat & memang tak cairlah coklat tu nanti. Jadi berketul-ketul & tak berkilat lagi dah. Now dengan teknik ni saya tak bimbang lagi dah!!
Resepinya pula saya ikut
yg ni
Ganache Recipe:
8 ounces (227 grams) semisweet or bittersweet chocolate, cut into small pieces
3/4 cup (180 ml) heavy whipping cream
2 tablespoons (28 grams) unsalted butter
|
Coklat chip & butter diletak dlm bekas tahan panas |
|
Panaskan cream, hati-hati sbb cream sng meruap. Saya gunakan whipping cream brand Anchor |
|
Masukkan cream yg dah mendidih tadi ke dalam coklat cip & butter. |
|
Gaul rata & siap... senangkan? |
|
Tuangkan di atas kek (saya tuangkan separuh aje dulu, kemudian boleh gerak-gerakkan kek atau gunakan spreader tadi utk tolak ganache tu ke tebing kek perlahan-lahan. Kalau nak topping yg pekat & tebal, boleh biarkan ganache sejuk sedikit. Saya kurg suka topping yg terlalu tebal, jadi saya tunggu sekejap aje. |
|
Dah siap.. hasilnya memang cantik, ala-ala topping kek chocolate Indulgence jee.. (jgn marah aa..) |
Baki Ganache tu saya masukkan dalam plastik & saya bekukan. Kalau nak pakai nanti, saya akan cairkan balik takpon rendam dlm air suam sekejap.
|
Since cake ni dah crowded dgn hiasan pilihan Tiha.. saya gunakan Ganache tu untuk tulis atas gambar . Bijak jugak saya ni ye.. :P |
4 comments:
tumpang lalu...mohon ambik tips topping ye.... sbb sy cube buat gune coklat serbuk, jadi berketul :'(
tqia
Ok.. Boleh.. Takde masalah.. :)
Kalau tukar whiping cream dgn susu cair boleh ke😊
Boleh aje sis.. takde masalah. Guna susu segar pun boleh... Cuma whipping cream lebih pekat, jd kalau tukar cecair, kurangkan sikit kalau taknak ganache jd cair sgt.
Post a Comment