Mak aaii.. makan ke melantak ni? Nampak seciput je saya letak sambal kan.. tapi sebenarnya kat depan tu ada sepinggan lagi stok sambal... (kih..kih..kih..) |
Lagipun saya nak mengelat juga sebabnya sambal bilis & rendang memang dah ada dalam peti.. hehehe.. tunggu menanak nasinya & topup dengan telur goreng beserta sayur (saya buat kangkung yang direbus dgn asam & garam). Puashati dapat makan nasi lemak air tangan sendiri yang diidami (apedaa.. boleh mengidam air tangan sendiri, nampak sgt pemalas.. hehehe).
Nasinya saya bereksperimen dengan kombinasi beras biasa & beras wangi (1:1). Hasilnya.. waahhhh cantik & berderai sungguh. Boleh kutip makan sebijik-sebijik youu.. langsung tak patah. Airnya saya guna sukatan 1 cawan beras:1 1/4 cawan air + santan. Tadi saya masak 2 cawan beras & 1 cawan santan (Ayam Brand) ditambah dengan 1 1/2 cawan air (2 beras : 2 1/2 air + santan). Kemudian tambah sedikit garam, minyak (1 sudu kecil), halia & daun pandan aje. Tanak macam biasa.
Bab-bab santan dalam sukatan nasi, terpulang pada citarasa kita. Kadang-kadang saya kurangkan lagi, ikut mood & stok. Kadang-kadang ada baki santan, jadi saya perabis jelah apa yang ada. Janji adjust bagi dapat nisbah 1:1 1/4.
0 comments:
Post a Comment