Eskem apa ni? Nampak sedap je.. |
Oh ye, tahap membeku barang kat rumah ni unlimited tau, saya memang biasa bekukan doh, whipped potato, keledek rebus (jika keledek dah hampir tumbuh saya rebus & bekukan), kuah-kuah atau sebagainya. Kuih-kuih beku & inti-inti beku pun banyak. Bukannya apa, saya memang tak suka buang makanan, if tak larat nak abiskan dlm tempoh 3 hari saya bekukan. Roti yang hampir expired pun saya bekukan, biasanya dlm seminggu dua habislah dimakan. In fact kalau nak buat sandwich saya suka bekukan dulu roti supaya senang dipotong & tidak terpenyek. Roti yang dibeku boleh dinyahbeku seketika & boleh dimakan seperti biasa atau biasanya saya toast roti tu untuk lebih sedap. Dari segi tekstur dan rasanya memang takde effect yg fresh or beku.
Selain dari tu, spices-spices yang jarang dipakai, daun kunyit saya bekukan juga. Biasanya suami saya beli di pasar, memang sekali angkut, seplastik besar. Mana la peniaga pasar tu nak sikit, lagipun harga memang berganda murah dari kedai runcit. Jadi daun kunyit ni memang cepat menguning. Tak sanggup nak membuang, saya bekukan.. nak pakai, keluarkan aje. Kalau daun limau purut dan daun kari pula saya biarkan sampai mengering di peti bawah. Saya guna macam biasa sebab baunya tetap semerbak walaupun kering. Ala-ala bay leave yang kita beli dekat pasaraya tu.
Bekukan makanan jenis cecair dalam bekas macam ni, senang untuk disimpan & diguna |
Kalau kita pack elok-elok, banyaklah benda boleh sumbat dalam peti beku. Jangan le, balik dari pasar, sumbat terus seplastik ikan, udang dll dalm peti tu. Kalau ikan saya biasa transfer ke dalam plastik dan agih utk sekali guna, letak sedikit air (utk seafoods kekal segar) ikat dan simpan. Udang sotong pun sama, saya pack dalam bekas kecik-kecik, agak-agak untuk sekali masak. Then susun leklok dalam peti. So bila bukak peti "MACAM-MACAM PON ADA!!"!!.. hehehe.
P/s : Amaran.... kalau takde peti beku jenis box tu, limited la sikit space nya kan... hehhe
0 comments:
Post a Comment