French Baguettes

Tuesday, November 13, 2012
French Baguettes or saya biasa panggil french loaf ni memang kesukaan Tiha.  Biasanya dimakan dengan mushroom soup, onion soup or sebagainya.  Pertama kali saya mencuba French Loaf ni dekat Delifrance masa zaman bujang dulu. So far saya suka French Loaf kat sini aje, kalau yang dekat bakery biasa tu liat semacam aje.  Kalau dekat Delifrance selain digabungkan dengan soup, loaf ni dijadikan garlic bread (toasted) then served dengan pasta. Seedapp tauu.. 

Kalau nak mencuba bolehlah try buat sendiri.  Senang aje, simple pun bahannya.  Cumanya resepi ni menghasilkan baguettes yang tak sekeras Delifrance tu (saya prefer yg keras sikit).  Tapi rasanya yang agak sedap membuatkan saya agak jatuh hati (terutamanya Tiha yang makan almost 2 loaves!!).  
Agak-agak kalau rupa French Baguettes kat Delifrance cenggini, ada orang nak beli tak?. Ni menghina masakan sendiri namanya ni.. hahaha

Original recipe makes 2 baguettes
  • 1 cup water
  • 2 1/2 cups bread flour
  • 1 tablespoon white sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 1 1/2 teaspoons bread machine yeast
Bahan Sapu
  • 1 egg yolk
  • 1 tablespoon water
Directions

Place 1 cup water, bread flour, sugar, salt and yeast into bread machine pan in the order recommended by manufacturer. Select Dough cycle, and press Start. (Saya uli dengan tangan aje).

When the cycle has completed, place dough in a greased bowl, turning to coat all sides. Cover, and let rise in a warm place for about 30 minutes, or until doubled in bulk. Dough is ready if indentation remains when touched.

Punch down dough. On a lightly floured surface, roll into a 16x12 inch rectangle. Cut dough in half, creating two 8x12 inch rectangles. Roll up each half of dough tightly, beginning at 12 inch side, pounding out any air bubbles as you go. Roll gently back and forth to taper end. Place 3 inches apart on a greased cookie sheet. Make deep diagonal slashes across loaves every 2 inches, or make one lengthwise slash on each loaf. 

Doh yang dah naik & sedia dibentuk.  

Saya canaikan & potong 4 coz oven tak cukup besar .  Gulungkan setiap potongan & kemaskan dengan menolak-nolak  (menggulung) dengan tangan supaya gulungan tidak terbuka. 
Dah siap digulung ni.. 
Kelar-kelarkan macam kelar ikan tu.. hehehe.. kalau nak buat satu kelaran memanjang pun boleh juga..
Saya naikkan sekali lagi dalam oven yang ditutup rapat (malas nak cover punya pasal)
Cover, and let rise in a warm place for 30 to 40 minutes, or until doubled in bulk.
Dah naik pon.. aisehh. terlebih kelar ke ni?.. hehe.. gasakle kan.  Ni tengah bersedia untuk disapu  telur sebelum dibakar

Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Mix egg yolk with 1 tablespoon water; brush over tops of loaves.
Bake for 20 to 25 minutes in the preheated oven, or until golden brown.

Untuk lihat demo guna video sila ke sini di mana berasalnya resepi ni.

0 comments:

Post a Comment