KAIN BURUK

Wednesday, February 26, 2014
Korang ada banyak koleksi kain buruk tak? hehehe... Ada sesetengah orang guna kitchen towel aje nak membersih dapur.  Saya plak memang guna kain buruk aje, kdg² baru guna tisu dapur tu.  Segulung tu, mau berbulan tahan.  Jadi memang banyakla koleksi kain buruknya...

Tapi... saya geli tau dengan kain buruk yg kotor.  Bila sekali or dua kali pakai, saya put aside & ambik yg baru.  Bila dah banyak sangat, saya akan basuh.  I basuh pakai mesin basuh je la... tak kuasa nak menggenyeh.  Dah berbulan² saya tak pernah handwash apa² even a very dirty laundry!  But as u can see, walaupun kain buruk ni penuh kesan grease dapur, minyak², habuk, etc but still nampak bersih kan?  Part tu nanti saya story keh.

Ni semua saya basuh sekaligus - Apron, kain² lap/buruk, lapik kaki (rug), mop (saya beli di Daiso jenis yg boleh dibuka dan dibasuh).. dll.  Kain² ni plak saya kutip dari hankerchief free yg biasa dapat masa wedding dll.  Ada jugak yg dibeli.  Sometimes saya kerat t-shirt buruk untuk buat kain buruk.

Dua laci ni khas untuk kain buruk.  Sebelah kanan untuk lapik kaki, apron, mop... Belah kiri plak semua kain yang boleh diguna pakai untuk mengelap...
Disebabkan pemaleh nak handwash hari², jadi kain buruk ni saya kumpulkan dalam bekas.  Sebelum campak dalam bekas tu, saya akan keringkan kain² ni dulu.  Kalau tak habis bertahi lalat nanti.  Biasanya 2 minggu sekali camtu baru saya basuh or bila stok kain buruk dah habis.

Ni contoh cara pengeringan.. hehehe.. Biasanya ada satu/dua je pada satu² masa, ni sebab saya belum campak yang dah kering masuk bekas.  Bekas tu saya sorok sikit (sorong dalam almari dekat laundry room).  Nampak tu, lapik kaki pon kena jemur sekali sebab air tertumpah dari sinki.  Lapik kaki di sinki ni amat penting bagi saya.  Kalau time kat dapur, ada air tumpah ke, terpercik ke, saya jalan sambil seret kain tu.  Kalau ada kesan minyak saya spray dengan air sabun (saya letak sedikit dishwasher liquid dalam air). Jadi takde la saya kena cari mop, tambah² kalau tengah nak cepat.. (alasan standard).. hehehehe
Haaa... kawan² ada cara lain tak nak menten kain buruk kat rumah korang?  Kalau ada share² la sikit.  Bagi idea macam mana nak mudahkan keje.. hehehe (asyik nak keje mudah je kan???)... 

4 comments:

{ Miss N } at: February 26, 2014 at 5:01 PM said...

saya pon penggeli jugak bab kain buruk. Nk tgk kain buruk tu sentiasa putih bersih je. Hihi..tp tak bnyk koleksi lg. Slalu before basuh dlm washing machine, sy rendam kain buruk dlm air panas + sabun + cloroc sket. Bila air da suam, sy sental sket2 then baru masuk mesin basuh. Mmg putih bersih jadinya.

{ Kina } at: February 26, 2014 at 5:57 PM said...

Rajinnya sental dulu.. saya memang humban semuanya dalam mesin.. hehehe..

{ Shamsiah Abdul Rahman } at: February 27, 2014 at 2:18 PM said...

Assalamualaikum Kina,
Sekapal la kita.. K.Sham pun jenis simpan kain buruk segunung dlm almari.
Sental dua tiga kali dah campak masuk bakul.
Dah nama pun kain buruk.. mana la nak bersih selalu kan.
Bila dah terdesak.. masuk washing machine.. boh clorok sikit.. khalass..

{ Kina } at: February 28, 2014 at 1:54 AM said...

Wsalam Kak...
Hehhe.. marilah kita sama-sama buat koleksi kain buruk...

Post a Comment