REBUNG

Tuesday, February 25, 2014
My hubby's favourite.. kalau masak rebung cili api ni, sure bertambah² nasi dimakan.  Tapi dia tak suka rebung jeruk tu.. dia nak yg fresh (lemak² gitu).  Tapi memang susah nak cari rebung fresh ni,  kalau nak ke Cameron tu banyakle nampak org asli jual, tapi harganya tak masuk akal sikitla.  

Saya pun tak pernah rasa rebung fresh sebelum ni, bila kawin, my MIL masak rebung fresh, sekali rasa, memang tak pandang dah rebung masam tu.  

Since rebung fresh memang tak wujud di pasar Selayang tu.  Saya suruh hubby beli rebung jeruk aje,  kali ni dia beli rebung jeruk yang belum disagat.  Sebatang².. (lupa lagi nak snap gambar.. hehehe)...
Ni la first time saya sagat guna FP Philips Diva ni.  Memang senang sangat!  Letak je kejap je beres!  Lepas ni bolehla try buat kerepek bagai.. (saya ni malas nak memarut, tu yg tak pernah buat.. hehehehe..)

Untuk hilangkan bau & rasa masamnya, saya masak air & rebus rebung ni sekejap.  Tapis then tos pula bawah cucuran paip.  Setakat ni hasilnya memuaskan.  Memanglah tak hilang 100% bau rebung tu, tapi rasanya dah tak masam bila dimasak.

Masak lemak ni saya padankan dengan udang then rencahnya cukup sekadar cili api (ditumbuk/kisar), serai, kunyit serbuk & santan.  Oh ye.. daun kunyit tu dah kira kemestian untuk naikkan wangi masak lemak ni.  Rasanya memang Ummpphh!!  Buat seperiuk besar pun tak cukup!

2 comments:

{ Sue Bee } at: February 25, 2014 at 1:32 PM said...

rebung masak lemak mmg sedap wooo..boleh bertambah nasi dibuatnya..

{ Kina } at: February 26, 2014 at 5:57 PM said...

itula.. nak masak pun senang sangat... hehehe

Post a Comment