SHRIMP BURGERS

Thursday, February 13, 2014
Macam best je bunyinya kan?  Actually memang teramat best!  Berbaloi membuatnya.  Pasti akan dibuat lagi & lagi.  Resepi ni saya ambil dari Sarah Carrey.  Kalau perasan saya suka jugak angkut resepi Sarah ni sbb cara memasak dia simple sangat.  Sesuai lah buat orang yang suka buat kerja ekspres macam saya ni.

Hancurkan udang, tapi jangan terlalu halus, nanti tak umph pula.  

Isi udang tadi digaul bersama breadcrumb (kisar aje burger bun tu), mayonis, black pepper & garam.  

Kalau agak lembik, boleh tambah lagi breadcrumb tu... 

Bentukkan ikut saiz yang kita nak.  Kalau perasan patty udang yg warnanya putih tu... Oh ye, shrimp patty ni perlu dimasak menggunakan butter atau minyak supaya tak melekat/hancur.  Unlike beef patty yang tak memerlukan minyak sbb lemak dalam daging tu akan mencair & berminyak.... 

Resepinya saya copy paste balik kat sini...

 INGREDIENTS
6 burger buns
1 1/4 pounds peeled, deveined shrimp
1/3 cup mayonnaise
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon pepper
2 tablespoons butter
Iceberg lettuce
Tartar sauce
DIRECTIONS

STEP 1

Finely grind 2 burger buns in a food processor (1 1/2 cups crumbs) and transfer to a bowl. Pulse shrimp in processor, then toss with crumbs, mayonnaise, salt, and pepper. Form into 4 patties. Melt butter in a skillet and cook over medium, turning once, until cooked through, about 9 minutes. Serve on buns with lettuce and tartar sauce.




1 comments:

{ Aisy Nasiha } at: February 14, 2014 at 3:51 PM said...

Wah... canggih ni. Pasti sedap burger ni..

Post a Comment