MARI MENCUCI SINK

Thursday, May 29, 2014
Sinki saya ni cepat beno berkerak (ada kesan hitam²), maybe sebab selalu basah je.  Tiapkali nak cuci pinggan, naik rimas la jugak.  Kerajinan memang jarang menjelma, jadi kebetulan tengah ada mood nak membasuh ni, saya snap photo sekali.  Kalau dulu saya gunakan Cif untuk cuci sinki... tapi lepas tau method baru ni, lebih mudah & murah serta bebas bahan kimia.  Jimat duit, takyah guna Cif, gunakan bahan yang memang pastinya ada di dapur aje...
Tips yang saya dapat untuk mencuci sinki - Taburkan saja BAKING POWDER. Since saya memang banyak stok Baking Powder dalam fridge, jadi memang tanpa ragu² saya guna idea ni.  Baking Powder ni kalau dibeli di kedai yang jual barang bakeri amat murah tau...  

Dulu saya scrub dengan penggosok periuk macam dawai² tu... tapi sekarang ni baru saya terfikir nak guna berus plastik ni aje (dibeli di IKEA).  Nak guna berus gigi lama pun boleh.  Jadi takde la sinki tu bercalar kalau disagat dengan penggosok periuk tu...  Berus ni saya beli 2.  Satu lagi tu untuk membasuh pinggan (kalau ada kesan degil atau kerak).  Jadi takde la bercalar Alumite, pan, barang kaca & sebagainya.  So barang lagi tahan lama & nampak brand new gitew.. :)

Then bilas aje macam biasa... Di lap kering.. Tada!!.. Cantik kan?  Berkilat... heheheh....
Kalau sinki tu macam kotor teruk, boleh biarkan dahulu Baking Powder tu lama sikit sebelum digosok.  Kalau ada kesan karat pula, saya terbaca boleh try gunakan lemon/vinegar... Yang ni saya belum try lagi.  Nanti saya try eksperimen kat barang yang berkarat okeh... :) (Ada satu benda berkarat kat dapur tu yg dah mula buat saya rimas... Tunggu la kalau saya ada kelapangan nanti...)...

Oh.. Baking Powder ni juga amat sesuai untuk cuci oven atau dapur.  Untuk oven, sapukan Baking Powder yg dicampur sedikit air (menjadi pes pekat).  Sapu & biar semalaman.  Esoknya scrub Baking Powder tu & lap bersih.  Yang ni pon saya tak try lagi sebab oven saya belum berkerak teruk lagi.  Ada sedikit kerak² degil yang saya boleh ignore dulu.. hehehe.. Nanti bila tengah rajin or dah start naik rimas, bolehla saya try guna method ni... 

Apapun.. I'm happy with the result!  Kalau guna Cif agak susah nak hilang kesan 'kesat'/habuk² putihnya.  Plus baunya menyengat.  Tapi dengan Baking powder... senang aje nak bilas.  I Like!



4 comments:

{ ummi aqilah (LM) } at: May 29, 2014 at 6:53 PM said...

Salam

Wahh berkilat. Nnt LM nk cuba. Mmg pki berus tu pun tp guna sabun biasa je sblm ni. Tq ye atas perkongsian

{ Kina } at: May 29, 2014 at 11:39 PM said...

Salam.. LM cuba la.. nanti pos kat blog ye..

{ Aisy Nasiha } at: May 30, 2014 at 7:39 AM said...

Ooo bagus juga baking powder saya yang guna sekali je tu kalai dibuat macam ni ya. Nak cuba jugalah. Saya selama ni guna cif je. Thanks berkongsi ilmu ni.

{ Kina } at: May 30, 2014 at 10:52 AM said...

Ye Aisy.. lagipun baking powder mudah rosak kalau lama tak dipakai (estimation setahun).. tambah² dengan suhu negara kita yg panas ni. Sbb tu saya beli byk & simpan dalam peti sbb byk kegunaan lain juga...

Post a Comment