KENAPA LA DENGAN KAU NI PAU?

Wednesday, May 21, 2014
Dah 3x buat pau, 3x jugak daku fail!... hehehehe... Apa la dosa ku pada mu wahai pau.  Tiapkali buat ada je yang tak kena... sob..sob...

Nampak comel dah dohnya.. excited tau

Doh pon veri cooperative... macam best je...

Pau inti kacang merah

Pau inti ayam (baki inti karipap)

Dah masak... naik gebu & agak ok teksturnya tapi...
Ohh.. tapi kenapa warnanya the very kuning?  Tak putih macam pau org jual tu eekk.. dah guna tepung pau ni.  Yang paling saya tak suka, bau baking powdernya begitu menusuk & begitu menutup selera ku.  UUwaaa... tetiba terasa penat... penat ooo bila buat kuih then tak jadi.... Saya tak fikir resepinya yang tak ok sebab ramai sangat yg mencuba & dapat hasil yang baik.  Aduhh.. kat mana silapku????

P/s : Ke terlebih uli sebab saya guna breadmaker???? Then kenapa bau baking powder tu menyengat sangat ekk?? Kalau sesapa tau di mana silap saya, silalah share ye... :(

 *  Pastinya akan ku terus berusaha menghasilkan pau di kebelakangan hari nanti... - dalam hati, rasa penat sudahh.... terbayang kegagalan yang bakal melanda.. :( ...



2 comments:

{ Unknown } at: January 17, 2016 at 2:19 AM said...

Hi... Sy tahu ape salah dia... Ada guna lemak emulusi x?? Iaitu pemutih pau.. Jika x pernah guna.. Cube guna tp adun dahulu tepung hingga jd doh n bru letak kan 2 sudu mkn lemak emulusi tu... Itu dlm kiraan 2 kg la... Hihi. Selamat mencube.. Atau masalah tepung... Tukar tepung.. N jgnan terlalu lame kukus.. Dlm 7 mnt cukup..

{ Kina } at: January 17, 2016 at 11:56 PM said...

hi.. thx for the info. Nanti saya cuba ye. Dah agak phobia nak buat pau sebenarnya ni.. hihihi..

Post a Comment