Sebelum share resepi donut suria yang dah berkurun saya simpan ni... Meh kita tengok inti sardin yang saya dah buat. Asalnya sardin ni dijadikan pencicah roti naan untuk berbuka.. Ye.. ini entry tertunggak.. hehehe.. Menu bulan puasa yang belum saya share kat sini. Sedap sungguh sardin ni dicicah dengan roti naan. Baki sardin tadi saya ingat nak jadikan inti pau goreng pula...
Baki sardin yang bakal dikerjakan... Kuah sardin ni ialah kombinasi kuah sambal & sardin yang digabungkan dengan kentang.. sedap! |
Doh yang dah diintikan dengan sardin tadi |
Haa.. jangan pelik dengan rupa donut ku... Ini hasil tangan Tiha.. "nak buat pretzel" katanya.. Lantaklah... korang adik beradik yang nak makan.. |
Haa... nampak betapa gebunya doh ni bila digoreng.. Bahannya pun simple aje |
Pau goreng yang dah jadi pau bakar... hehehe... |
Namun doh yang dibakar ni tak segebu pau goreng.. Tapi still acceptable... |
Resepinya..
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan tepung gandum
3 camca besar susu tepung (bakal ditambah)
3 camca besar gula halus (bakal ditambah)
3 camca besar lemak sayur (shortening)
1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
200 ml air suam*
2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)
CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...
0 comments:
Post a Comment