| Sotong celup tepung yang sedap |
Bahan² nya :
Sotong
Sedap rasa atau garam & lada sulah
Telur (dikocak sedikit)
Tepung gandum
Baking powder (sikit aje)
Garam
Black pepper
Paprika atau serbuk cili atau rempah kari
Mula² basuh & potong sotong (saya gunakan gunting). Saya letak dalam penapis (supaya semua airnya turun) dan gaul dengan sedap rasa (jika tiada boleh gaul dengan garam & lada sulah). Kemudian saya gaul dalam telur yang dikocak sedikit.
Untuk tepungnya pula saya gaulkan tepung gandum, sedikit baking powder, black pepper, garam & paprika (boleh ganti dengan serbuk cili atau rempah kari). Gaul aje sotong tadi dengan tepung sampai kering/menyaluti keseluruhan sotong.
Goreng dengan api yang kuat sampai tepung garing aje tak perlu lama² untuk elakkan sotong menjadi liat. Sedap! Memang berebut² kami sekeluarga makan.
Kat bawah ni menu ulangan... maklumla dah lama tak share makanan kat sini kan...
| Cream puff kelmarin.. sudah selamat masuk perut semuanya... Resepi saya gunakan Cream Puff II |

0 comments:
Post a Comment