DIY / MAKEOVER - NEW AMPAI

Thursday, December 5, 2013
Haaa... malam ni baru ada kerajinan nak story sikit apa barang yg saya beli di Viva Home aritu.  Saya dah lama sangat mencari, memang happy habis sebab terjumpa di Viva Home ni.  Masa mula² jumpa, saya memang dah jatuh hati, tapi saya nak double check balik dengan satu lagi tempat ni.

Actually saya pernah jumpa jugak barang ni dekat area Danau Kota, so to be safe (dari segi harga & rupabentuk) elok saya check dulu dengan yg di Danau Kota tu.  

Lepas confirm yg kat sini lagi murah (harga offer RM359 & di Danau kota RM388) terus daya datang balik untuk confirm order.  Plus yg di Viva Home ni lebih anggun!!.. hehehe...

Ampai ni juga penyebab saya bertolak lambat ke Cameron hari tu... harga ampai ni dah termasuk kos pemasangan sekali.  Panjang ampai ni 8kaki & boleh dipotong ikut kesesuaian kawasan or saiz yang kita nak... 
Tadaaaa.... my dream ampai.. hehehe... sudah rimas tengok tali bergantungan di balkoni.  I'm looking for something yg praktikal & bleh nyuruk bila tak diperlukan... 
Inilah pengayuhnya... ampai ni boleh dinaikkan & diturunkan anytime... sangat praktikal... 
Baju sedang dijemur....

Boleh naikkan kalau hari hujan utk elak tempias or bila nak relaks sambil layan angin sepoi² bahasa... Depan balkoni rumah ni pon ada anak sungai,  sometimes boleh nampak burung bangau tengah cari makanan .... (maklumle rumah dekat dengan zoo)...  Jadi takde lagi dah pengganggu pemandangan... hehehehe...
Hanger yg biru & tempat letak hanger tu dibekalkan sekali.. 12 pieces each.  Kalau nak tambah pon bleh kena bayar RM20 untuk satu set (12 pieces hanger & 12pcs besi pemegang tu)... 
Lagi satu fungsi ampai ni.... As a blind!!  Di waktu pagi matahari memang memancar direct ke dalam rumah, jadi saya adjust ampai ni untuk blok cahaya matahari tu... baru le redup... takyah tutup langsir. Baju pun cepat kering kan??

Bila takde baju, naikkan ke atas.. saya snap dari bawah supaya nampak besinya....

Dari dalam rumah... memang tak kelihatan langsung ampai tu kan?? 
Dengan adanya ampai ni Tiha pon boleh jadi assistant... dia boleh laras ikut ketinggian dia aje untuk tolong menjemur or angkat baju.  Baju saya pun tak bermasalah sangat untuk kering sbb bila diangkat ke atas, langsung tak kena tempias hujan dah.

Kalau dulu bila nak keluar rumah saya akan angkat baju dari ampaian bimbang hujan... now saya just tinggikan ampai ni aje sbb masa menyidai saya suka turunkan sedikit supaya kena lebih pancaran matahari.  Arasnya pun saya bezakan.. satu di atas, satu di bawah sedikit supaya lebih cepat kering & tak terlindung dengan baju bahagian depan.

Bagi saya amat praktikal bagi mereka yang tinggal di apartment macam saya ni.  Saya tak suka sidai baju dalam laundry room sbb betul² tepi dapur.  Bimbang habis baju berbau masakan.  Lagipun rumah saya ni mataharinya terbit dari arah balkoni.  Memang kejap je baju kering....

Kalau tanya kenapa tak beli ampai yg boleh dilipat² tu aje?  Untuk rumah saya ni memang tak praktikal sbb walau selepas dilipat... still nampak menyemak di balkoni... that's y saya tak pernah beli ampaian macam tu.  Kalau rumah yg luas bolehlah tolak ke tepi ke apa kan...

Kat bawah ni saya share contoh ampai yg boleh di sorok...(boleh ditarik & ditutup semula). Semua contoh ampai ni saya jumpa di google.... kalau nak cari saya ada terjumpa di Metrojaya MidValley... sangat comel.. RM90 aje, tapi tak boleh dipasang kat balkoni saya ni... Kalau sapa² looking for ampai yg boleh di stretch & ditolak ke tepi bila tak nak guna boleh take this as consideration...




Saya ada terfikir nak guna idea ni di laundry room tapi tukar fikiran sbb terlalu dekat dengan dapur... nanti habis berbau baju² ku... :)

7 comments:

{ Noor Hayati Saudin } at: September 30, 2015 at 2:08 PM said...

Hi Sis

Boleh tau tak Nama sebenar ampaian yg boleh di sorok (boleh ditarik & ditutup semula) nih? Saya dah try google tapi tak jumpa sebabnya tak taw nama benda alah ni :-)

{ Kina } at: October 1, 2015 at 1:04 AM said...

Hi.. Boleh try google clothelines untuk cari idea & yang jenis boleh tarik & tutup ni namanya retractable clothelines. dekat aliexpress pon ada, freeshipping.. http://www.aliexpress.com/cheap/cheap-indoor-retractable-clothesline/2.html

{ Noor Hayati Saudin } at: October 1, 2015 at 8:02 AM said...

Ok TQVM sis for the Info yg sgt2 berguna.

{ Noor Hayati Saudin } at: October 27, 2015 at 10:18 PM said...

Hii Sis,ampaian yg sis beli kat VIVA HOME tu,kat area mna yea? Sy nak p survey2 gak.cz mmg pratikal utk rumah apartment yg kecil ..

{ Kina } at: October 27, 2015 at 11:48 PM said...

Hi... VIVA HOME ni gedung jual perabut & perkakasan rumah kat area Cheras, kat dalam tu ada tak banyak kedai jual barang macam ni. Sorry sangat saya dah lupa nama kedainya.. tapi kedai tu banyak jual mangkuk tandas, sinki dll tu. Tak salah saya di aras bawah (harap² kedai ni masih ada sebab dah lama saya tak ke sana)... Boleh cuba cari di HOUZDEPOT or kedai² yang jual barang² macam ni.

{ Unknown } at: October 28, 2015 at 12:19 PM said...

Ok ok..apa dah nama ampaian yg sis gune ni??

{ Kina } at: October 30, 2015 at 1:08 AM said...

Sorry.. tak sure namanya.. kalau saya search, bolehlah dikatogeri dlm retractable wall mounted clothes lines. Tapi saya rasa kalau pegi kedai hardware, cina tu pon garu kepala sebab tak faham... hehhe... Masa cari dulu saya just tanya ampai yang boleh naik turun aje... :)

Post a Comment