KENGSOM - ASAM PEDAS SIAM

Saturday, November 18, 2017
Abaikan gambar yang kurang menarik ni.  Saya memang tak pandai nak possingkan makanan.  Bagi saya Kengsom ni boleh tahan rasanya.  Penyediaannya simple aje.  Resepi saya dapat dari kenalan FB yang berasal dari Thailand. Anak-anak bukan main suka, Laieqa siap menambah 3x.  Cuma Baba yang tak berapa enjoy.  Baba ni kurang suka kuah-kuah macam ni.  Singgang, asam pedas style utara, sup.. semua tu dia kurang minat.  Slowly tengah paksa dia makan meal yang sihat macam ni.  Siapla Baba.. hari-hari Mama hidang menu-menu bening macam ni.  Biar Baba slim terus.. hehehe..

Kengsom ni rasanya masam-masam pedas.  So you all kena pandai-pandai lah agih perasanya tu 
Ini resepinya.  Tiada sukatan tau.. Ikut naluri dan selera masing-masing

Bawang Putih
Serai
Kunyit
Belacan
Cili siam
*Kisar halus

Masak air sampai mendidih, masukkan rencah tadi.  Masukkan asam keping Ikan dan Sayur.  Perasakan dengan garam, nise dan perasa.  

Sayur yang sesuai untuk masakan ni ialah - terung siam (bulat), kacang panjang, timun dan kangkung.

Dah nak habis pun kuah dicedok anak-anak


0 comments:

Post a Comment