ROTI GOLOK MALAM INI

Wednesday, November 15, 2017
Assalamualaikum... Malam ni bersiaran sekejap selepas bersauna di dapur.  Roti ni saya buat untuk parti kelas Tiha esok.  Saya timbang doh 30gm aje supaya roti takla besar sangat.  Asalnya saya nak dendan comel-comel, macam roti golok orang biasa buat tu kann.  Tapi doh yang kecik & tangan yang tak berapa nak kayu.. Saya gagal buat tocang... huhuhu..


Ehh.. tapikann.. saya berjaya buat bentuk ni tau... Happynyaaa.. Saya memang pernah tengok tutorial tapi saya tak faham pon cara belitan tu.  Tadi dalam keadaan terdesak, saya belit sana sini, menjadi jugak... 
 Dah separuh jalan membelit, Tiha melintas.  Saya pun bgtau dia Mama tak pandai tocang, cuba Tiha try buat.  Saya bgtau dia leperkan doh kemudian kerat 3... Dan inilah hasilnya..
Cantikkan??? Lepas ni senanglah Mama.. Biar dia yang adun dan bentukkan roti aje.. hehehehe.. Jangan taktau dia dah lepas buat karipap from the scratch tau.  Cuma inti dia buat scramble egg aje sbb diorang mmg suka inti telur. S
Mama buat 21 biji


Tiha sempat buat 6 biji aje
Yg first batch.. banyak yg senget benget lagi




Haa.. esok ajelah kita mekap.  Mujur sangat roti ni berjaya masak elok.  Saya tak prheat oven, terus set suhu dan masa aje.  Makin banyak dah petanda oven ni bagi.  Eloklah saya beli oven baru siap-siap.. huhuhu..

As usual, resepi saya campak2 aje.  Macam ni lebih kurang sukatannya

Air sejuk 225ml
Telur A sebiji
Garam 3/4 sk
Gula 8 sb
Susu tepung 3 sb
Tpung gandum 1/2 cawan metrik
Tpung high protein 3 cawan metrik
Yis 3/4 sb
Butter 1/4 bahagian

Saya masukkan semua bahan kecuali butter. Semua bahan adalah dalam keadaan sejuk ye.  Dah teradun semua, saya masukkan butter yang dipotong kecil. Saya uli 2x atau sehingga doh elastik.

Dah siap, keluarkan doh dan rounding 30gm.  Leperkan dan potong doh kepada 3 dan tocangkan.  Untuk doh satu lagi saya gelekkan doh menjadi panjang dan buat lilitan ke kanan 2x (lekatkan dibawah doh) dan lilitan ke kiri sekali.  Kelim kemas..

Saya bakar dlm oven pada suhu 180c selama 20 minit.


0 comments:

Post a Comment