Tangan gatal nak meroti, maka inilah bakal jadi buah tangan Tiha untuk parti kelas dia. Saya ni dari dulu tak pandai nak bentukkan Roti Golok. Tapi setelah sekian lama, mulalah gatal nak mencuba. Jenuh try, tak juga berjaya. Then saya teringat pernah tengok tutorial buat roti simpul-simpul ni. Saya cuba buat, ehh.. senang la plak. Masa tengok gambarcara buat tu rasa tak faham pun.. hehehe...
r
Dah hampir separuh doh saya simpul, tiba-tiba teringatkan Tiha. Apa kata suruh dia cuba tocang doh tu pulak... Tengok hasil tocangan dia...
Cantik kan??
Ni antara hasil tocangan Tiha. Bila saya letak kat FB ramai sangat mintak saya buatkan tutorial
Dah naikkan doh, masa nak preheat oven.. Alamak.. langsung tak boleh. Susahnya hati kalau doh tak boleh nak bakar. Tapi saya cuba jugaklah setkan suhu oven dan masa. Saya tunggu 5 minit, masukkan doh. Oven saya preheat ambik masa dlm 5 minit aje... Mujurlah elok aje masak roti2 ni. Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat.
Dah siap masak semua.. Esok pagi baru mekap. Roti golok ni simple aje, sapu butter dan tekap atas gula caster. Kalau nak kurangkan manis boleh letak susu tepung juga. Kalau you all nak letak topping lain pun boleh juga. Ikutlah citarasa kita kan...
Tutorial tu saya upload kat youtube jugak sbb saya takleh nak download video ke blog. Harap-harap tutorial mudah ni dapat membantu semua.. :)
Macam yang saya war²kan.. Saya masih di fasa 1 induksi. Kononnya kali ni nak pecah rekod. Kalau dulu saya buat sampai 54.7kg aje. Kali ni...
Welcome
Thx for visiting!! Nothing much about this blog.. just to share some of my recipes & tips that I think might be useful. Pls feel free to drop any comment & ideas!! :)
Followers
About Me
Kina
Suka memasak, makan & travel. Those are the main topics in this blog. Selain dari menyimpan koleksi resepi, my journey & opinion, dapat juga mengisi masa terluang. Sejak grad pada tahun 2000 terus berkecimpung secara serius dalam bidang F&B. Minat & pengalaman ini direalisasikan dengan pembukaan Kina Cafe, Bangsar Utama pada 2010.
0 comments:
Post a Comment