Alang-alang dok mention fasal projek membeku, saya pun ambik kesempatan snap gambar dalam freezer masa husband tlg clearkan peti beku. Ni gara-gara pintu tak tutup rapat masa rushing nak balik kampung untuk kenduri adik. Habis lah berpeluh & berais dalam peti tu. Dahle peti saya ni memang senang jadi macam tu, kena hati² selalu.
Lagipun dah lama saya nak buat checklist stok dalam freezer. Banyak sangat stok dalam peti beku, susah juga nak mencari & mengingat semuanya. Tambah² saya ada lagi satu box freezer kat laundry room. Dengan adanya checklist ni senang sikit saya semak, stok mana yang perlu dihabiskan dulu & cari idea apa yang nak dimasak.
Macam tu jugak ikan & ayam. Biasa saya suruh suami beli 9 ekor kembong, jadi saya akan pack 3 ekor sebekas. Kalau Tenggiri pula saya asingkan 2-3 ketul sebekas. Ayam pula saya asingkan bahagian untuk digoreng, bahagian isi & bahagian untuk dimasak kuah. Ayam tu kena buat macam tu sbb suami tak suka makan bahagian berkulit yang lembik. Cthnya kepak, memang favourite dia tapi dia nak digoreng or dibakar aje. Kalau masak berkuah, memangle dia tak enjoy makan.
Kadang² saya beli chicken parts, cthnya 10pcs chicken wings, rangka, dada ayam dll. Jadi cara packingnya tetap sama, dibungkus untuk sekali makan. Untuk roasted pula saya suka ayam dipotong 4, sebelah atau seekor.
Kalau masa kerja dulu, peti beku ni penuh dengan stok susu badan. Sekarang ni peti banyak ruang le sbb takde lagi dah stok susu semua tu. Dari situ le saya mula rajin membeku & melabel stok dalam ni. Tambah² bila tau jangka hayat peti bawah tu sekitar 3 hari aje, jadi dari membazir, baikle saya bekukan. Jadi memang berbaloi le ada banyak ruang membeku kan... :)
2 comments:
Wah...memang sistematik nampaknya kina menguruskan bahan makan...
Sy jenis tak suka buat keje leceh², tu yg kena organize semua benda Aisy. Mostly bab mencari... memang saya malas.. heheh
Post a Comment