Lengkuas

Friday, June 21, 2013
Lengkuas yang bakal dibekukan... Baki tu saya nak buat singgang... hehehe..

Dulu saya memang tak masak kalau menu gunakan lengkuas.  Rasanya membazir sangat... Mana taknya, beli setongkol, nak pakainya beberapa hiris aje.  Lepas tu habis rosak macam tu aje bakinya, sampai kering takleh guna lagi dah.

But then, akhirnya saya beralah jugak le.  Sampai bila saya nak bertahan tak nak try resepi berlengkuas kan. Lagipun saya dah dapat idea, cuma nak kena try dulu menjadi ke tak.

Jadi saya pun order le kat si suami yang selalu ke pasar beli barang untuk Kina Cafe kan.  Kalau beli kat pasar tu, mau le half price dari kedai runcit atau pasaraya tu.  Pastu kemain besar tongkolnya...

Bila dapat aje lengkuasnya, saya kupas & hiris nipis.  Saya simpan dalam bekas & bekukan!  Syukur.. sampai sekarang stok lengkuas memang tak putus kat rumah ni.  Nak pakai aje, ambik berapa keping yang kita nak.  Tak perlu defroze pon, boleh tarik aje dari bekas tu.  Senang kan?

Sekarang ni halia pun saya buat macam ni.  Mungkin serai pun saya akan guna teknik kot kalau dah terbanyak dalam peti tu.  Kalau daun kunyit memang dah lama saya bekukan direct macam tu aje.  Baki potongan limau nipis pon saya bekukan.  Bila nak pakai, saya turunkan kat peti bawah.  Kemain banyak airnya bila diperah.

Banyak lagi projek beku membeku saya kat rumah ni.  Ternyata teknik macam ni amat memudahkan kerja & tidak membazir barang.  Sekarang ni kalau nak masak, saya grab aje brg² dari peti beku.  Sampai bwg putih, bwg besar, cili kering semua saya kisar & bekukan dalam bentuk kiub.

Bila nak masak saya ambil aje beberapa kiub & campak dalam kuali/periuk.  Saya kisar asing² sebab sometimes nak guna bawang besar dgn garlic aje... then kalau buat sambal saya suka tumis bawang dulu.  Tu yang saya tak kisar semuanya sekali.

Dah takde modal sgt nak update ni sampai bekukan lengkuas pun bleh jadi entry.. hehehe...



4 comments:

{ Aisy Nasiha } at: June 21, 2013 at 12:53 AM said...

Bijak idea ni.. Selalu saya marahkan lengkuas kering..haha.. Kalau buat macam kina ni bolehla jimat... Dan juga tak membazirkan bahan.. Nak cubalah

{ Kina } at: June 21, 2013 at 2:30 AM said...

kesian lengkuas tu kena marah ye... pasnih takde la lengkuas tu semua kena marah lagi ye Aisy...hehehe.. tambah² makin cepat proses memasak sbb takyah kupas mengupas & potong memotong lagi kan... :)

Anonymous at: June 29, 2013 at 2:48 PM said...

Wow... u inspired me utk buat projek sejuk beku ni bcos selalu sgt brg2 dapur kat rumah dibazirkan begitu sahaja sebab jarang masak.

{ Kina } at: July 1, 2013 at 2:00 AM said...

Ok.. thx.. saya pun selalu takut nak beli bhn² yg jarang diguna ni coz cepat rosak. That's y always cari cara nak selamatkan semua stok tu. Kita explore sama² ekk..

Post a Comment