SAYUR CAMPUR

Friday, June 28, 2013
Alamak.. semakin kehabisan stok gambar.. hehehe... makin malas nak snap gambar makanan sekrg ni.  Masakan pun banyak yang ulangan aje, takde yg special.  Lunch tadi layan tomyam (macam resepi lama tapi bersantan).  Tomyam kali ni saya campur mushroom & cauliflower.  

Sedap le untuk penggemar tomyam macam saya ni.  Kalau masak tomyam, pastinya saya gu kan dengan ayam goreng kunyit.  Dalam ayam goreng kunyit tu mesti ada kacang panjang & carrot plak.  Sayur lain kalau ada saya campak jugak.    Ada baki sikit lagi esok saya nak ulang makan, tak puas plak tadi.  Suami plak kena offer makanan lain.

Budak² kenit saya buat makaroni goreng.  Perabis stok makaroni kosong dalam peti dengan baki kuah spaghetti frozen, jadi saya gorengkan bersama.  Bukan main lahap lagi makannya.  Si Tiha lagi la, pasta dia balun, nasi pun dia balun.  Dahle sebelum tu dia makan 2 set roti sosej.  Perut dinasor ke apa tah... seb baik le badan maintain aje.

Sayur campur... antara menu mudah kalau nak perabis stok sayur
Saya ni banyak sangat koleksi resepi peribadi.. hehehe.. Bukannya apa, malu eehh.. suka sangat cipta resepi bukan² gara-gara nak perabis stok.  Macam kali ni, gatal tangan tulis broccoli dalam list pasar suami, bila dia bawak balik, banyakla plak.

Biasanya saya suka grill brokoli ni & makan dengan apa² menu western.  Tapi lepas masak still berbaki.  Sayur ni agak cepat menguning, takleh peram lama².  Dahla mahal weehh.. hehehe.. Jadi saya gorengkan aje... Sayur ni siap dengan cendawan sekali, tu yg best tu.. (my favourite kan, memang la rasa best).

Nak tau cara malas saya?  Hehehe... Saya cuma tumiskan bawang, masukkan sayur, stok ayam & sos tiram.  Kacau sampai sebati semua, siap!!  Hahaha.. takyah letak garam or rencah pape dah.  Confirm sedap.  Ni taktik bila saya malas tahap gaban.  Mostly hari dah lewat, tapi satu lauk pun belum siap.  Jadi menu² mcm ni akan muncul.. hehehe...
Mak Aii dengan periuk sekali saya hidang.. hehehe... Nak buat cane, takde pinggan besar, asek² kena bangun menambah aje. Jadi saya hidang dengan periuk terus (alasan).  Puan² jangan ikut ye..(tak dibuat dek orang pun). Ni contoh tak sihat ni.   
Sayur tadi tu saya gabungkan dengan masak lemak ikan masin & terung serta telu dadar.  Menu mudah aje. Tak sampai sejam bertungkus lumus pon.. :)

P/s : Alaa.. mentang² le periuk ni bukan vision ke apa tu yg jadi isu kan.. :p

2 comments:

{ Sweet Serendipity } at: June 29, 2013 at 2:16 AM said...

Hai kak. Saya suka blog akak ni.. so many delicious food!!!

{ Kina } at: July 1, 2013 at 1:58 AM said...

haii.. thx sbb sudi bertandang... terharu coz semua resepi mudah² aje... :)

Post a Comment