BIHUN SINGAPORE

Friday, January 10, 2014
Bihun Singapore... bihun putih...  Dulu kalau tengok rating,  resepi bihun ni la paling banyak peminat.. Padahal resepi ikut dan aje... Frankly saya ni was² sikit dengan resepi sendiri sbb masa masak main campak² then bila nak masukkan dalam blog, saya tak pandai nak budget sbb brgnya takde depan mata... heheheh... Tu yg saya jarang share resepi & bagi sukatan... bimbang je termerapu... :( 

Ni percubaan saya memasak 2 minggu lepas.  Since takde stok sayur dalam peti, jadi saya guna mixed vege (saya tak beli takut rosak sbb saya dalam fasa gantung periuk belanga)... Ayam plak saya minta suami potongkan kecik².... Saya tak berani langsung nak handle barang mentah... Kang muntah, satu apepon tak jadi!

Tapi... tak disangka²... tahap sensitif saya masih tinggi... terhidu garlic... loya (berlari masuk toilet).. terhidu pepper.. loya lagi.. (berlari lagi masuk toilet)... Aduhh!!! Nak boleh siap masak berkali² keluar masuk toilet... Sahh.. saya kena sambung gantung periuk belanga semula... Tak sanggup!!

Saya tumiskan garlic, ayam & mixed vege.  Masukkan lada hitam & lada sulah (saja suka² combine dua² sekali).  Kalau nak sedap boleh tambah stok ayam

Masukkan bihun & kacau rata.  Saya tambah air sikit untuk bihun lebih lembut. Since guna periuk alumite, bihun langsung tak melekat pada dasar kuali...
Dah siap, saya buat telur dadar & dikacau² supaya jadi 'scramble' & tabur atas ni... Berjaya jugak siap dinner malam tu... (nyaris dah nak stop masak, tapi tak sanggup plak nak buang, tu yg digagahi jugak)...


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: January 10, 2014 at 7:38 AM said...

Wah...sedap tu.. dah lama tak buat..meriah nampak sayur tu..

kuat alahan kina ni? Memang mcm ni ke selalunga? Kot ni baby boy pulak...

{ Kina } at: January 11, 2014 at 6:24 PM said...

Memang macam ni Aisy.. tiapkali pregnant mabuk teruk... bab loya ni boleh buat saya phobia nak tambah ahli keluarga.. :(

Post a Comment