KEREPEK KETAM

Wednesday, May 13, 2015
Macam best aje bunyinya kan... Sebenarnya simple aje pun.  Buat kerepek segera namanya ni.  Gunakan filamen ketam tu aje (imitation crabstick).  Ini favourite anak-anak.. Kalau buat pizza wajiblah kena letak benda ni.  Kalau ikut si Tiha tu, goreng macam tu pun dia suka sangat.  Tapi saya kurang gemar bagi anak-anak makan process food macam ni selalu.. so jadi rare items or special food untuk diorang lah sebab berapa bulan sekali baru merasa.  Tapi bila tengok ramai orang share tentang kesedapan buat kerepek guna filamen ni, saya pun nak try juga.  Lagipun saya ada 3 tenaga buruh percuma yang kerjanya makan, tidur, main & buat bising!  Baik saya kerahkan diorang buat kerja yang lebih bermanafaat.  

Kerahan tenaga bermula... Tiha jadi ketua yang bagi tunjuk ajar...

Sekejap je siap diorang mencarik crabstick ni.. Memang happy la diorang dapat tugasan macam ni.  Berebut-rebut nak buat.

Dah siap dicarik, saya taburkan sedikit curry powder & chilli powder & goreng bersama daun kari.  Ada juga yang letak garam gula & tepung beras.  Tapi saya tak tambah apa-apa perisa lagi dah sebab filamen ni dah cukup manis masinnya.  

Dah siap goreng.  Sedap!

Saya buat hampir sekilo, sekejap aje dah nak habis sebalang.  
Walaupun anak-anak suka membuat & memakannya, saya tak plan nak buat dalam tempoh terdekat ni.  Ni saja nak test aje.. heheheh... Memang sedap dijadikan kudapan.  Kalau nak bagi anak-anak busy, bolehlah buat kerepek ni...  Bye!


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: May 13, 2015 at 9:06 PM said...

Menarik ya.. saya setakat ni tgk di blog je..tak pernah lagi try nk buat sendiri.. bukan apa, bimbang yang gitulah, kejap je habis.. haha

{ Kina } at: February 20, 2016 at 1:31 AM said...

hehhe.. biasalah tu Aisy..

Post a Comment