MESIN JAHIT

Friday, May 8, 2015
Lama juga saya bercuti berblog kali ni... hehehe.. Ingatkan nak tambah entry sikit masa kat kampung hari tu.  Tapi kalau dah balik kampung, biasanya banyak aktiviti lain yang jadi keutamaan.  Dah tu pulak, Isnin tu dapat tugasan men 'alter' jubah-jubah yang Mak bawak balik dari Mekah & Ayah pun mintak jahitkan seluar-seluarnya yang koyak, Mak pun bawak keluar baju-bajunya yang koyak.  So mengadap mesin jahit ajelah sepanjang hari tu.  Saya guna mesin jahit Adik, jadi banyak yang saya nak kena explore sebab Adik pun tak guna sangat mesin tu.  Agak terkial-kial jugaklah saya menjahit hari tu...

Sebelum balik kampung, saya sempat snap gambar mesin jahit & tempat menjahit saya yang bersepah sakan tu.  Actually saya takde plan nak share lagi pasal mesin ni.  Biar saya dah explore & mahir dulu so that saya tahu apa kekurangan & kelebihannya.  Plus tempat kerja/menjahit saya tu... Mak Aii.. Macam sarang tikus!  Saya pun kagum macam mana saya boleh menjahit dalam keadaan huru hara macam tu.  Kalau office saya yang lagi satu (dapurlah) memang tak boleh bersepah.. Nanti satu kerja pun tak jadi.  Saya memang akan jadi tukang masak yang amat lembab campur kelam kabut kalau keadaan dapur huru hara.. hehehe...

Malam ni saya share sikitlah tentang mesin jahit yang baru saya beli ni atas request reader dari entri yang lepas.  Diharap entry ni dapat membantu sesiapa yang berminat nak membeli mesin jahit ye...

Memperkenalkan... Mesin Jahit Brothet NV950 ku... Beli sebelum CNY lepas, tapi banyak sungguh jasanya... Toy kesayangan baru saya lah kiranya ni ... 
 OK.. sedikit intro tentang mesin ni.  Saya dah lama buat survey tentang mesin jahit... ada la a few years jugak.  Tapi menjelang hujung tahun lepas saya memang serious nak membeli.  As usual, saya suka tengok rating di Internet.  Ikut rating, Brother & Singer adalah dua jenama teratas...So tak kisahla yang mana-mana pun kan sebab dalam rating memang kedudukan diorang dlm top ten. Akhirnya saya memilih Brother antaranya sebab designnya lebih cun (mesin Singer nampak macam old fashion ajer.. hik..hik...) & brother memang jauh lebih modern dari segi function semua tu (user friendly)...  Bila dah decide nak beli brand apa, saya kena pilih model la pulak..

Banyak jugak pilihan mesinnya.. Mekanikal, computerized & embroidery.  Mula-mula saya nak ambik yang model yang computerized tapi takde embroidery... (Saya memang kurang gemar yang mekanikal).  Tapi lepas tengok demo & lepas difikirkan yang mesin ni akan saya guna selagi hayat dikandung badan.. (kalau nyawa mesin ni pun panjanglah kan..).. Jadi saya sanggup spend lebih untuk function embroidery nya tu... Mulalah start mencari ilham dalam kepala ni...heheh...

Boleh lawat laman web brother untuk lebih detail... http://welcome.brother.com/my-en/products-services/home-sewing-machines.html

Ini antara perkara yang saya suka tentang mesin ni.. :

1.  Touch screen... setting yang sedia ada dah standardize, kalau nak adjust jarak just pilih aje berapa width or length.. Nak pilih jenis jahitan ke, apa ke... tekan kat screen aje... (ni antara sebab saya suka yang computerized, kalau mekanikal kena pandai setting).

2.  User friendly - drop in bobbin, takyah susah-susah masukkan benang ke dalam jarum, nak potong benang pun tekan aje gambar gunting.. Memang memudahkan kerja-kerja jahitan.

3.  Boleh guna mesin tanpa gunakan presser foot (pedal kaki)/ jahit sendiri.. Mesin brother yang computerized ada start button untuk menjahit.  Jadi kalau tak nak guna pedal kaki, boleh tekan aje button tu & menjahit macam biasa.  Button ni juga amat berguna untuk time embroidery nanti...

4.  Embroidery.. Inilah function yang membezakan mesin jahit ni dengan mesin jahit brother computerized tu... Sulaman menggunakan mesin ni memang SANGAT MUDAH.  Boleh pilih design yang disediakan atau boleh download & transfer guna pendrive aje.  Tekan start button (button yang saya mention tadi tu) then ia akan MENJAHIT SULAMAN SENDIRI!  Contohnya kita nak jahit roses.. Pilih gambar, tekan start & tinggalkan mesin tu menjahit & mesin hanya berhenti menjahit jika benang perlu ditukar.  Screen akan memaparkan warna benang apa yang diperlukan dll... Dah siap tu kita boleh tambah frame dll lagi.  Kalau nak masukkan nama, just taipkan pada screen & mesin ni akan jahitkan sendiri..  Kalau nak design sendiri pun boleh.  Draw di screen & tekan button start aje.

5.  Satu lagi saya suka tentang mesin ni, jika benang atas/bobbin bermasalah/putus, mesin akan terhenti & maklumkan untuk refill bobbin dll lagi.  Jadi takde lah kita tak sedar bila benang bawah habis.  Kemain tekun menjahit, bila angkat tengok... ehhh... rupanya belah bawah tak berjahit pun sebab benang bawah dah habis... Adeehhh... (Banyak kali saya alami masa pinjam mesin Adik baru-baru ni).

Hhhmm.. itulah antara kelebihan yang saya suka pada mesin jahit Brother saya ni.  Semua function yang saya sebutkan ni ada pada mesin jahit Brother yang computerized tu, just takde embroidery aje...

My workstation... Kecik sangat sebab share dengan komputer (dahla masih guna monitor lama yang besar gila tuh)... Tapi takat ni boleh aje saya menjahit dengan ruang yang sedia ada ni... Jangan panik nampak kenit sakan je tempat menjahitnya tu... Saya togelkan bila nak menjadit bahagian lengan.  Ada lagi 2 alat (2 saiz) yang berfungsi sebagai 'meja' jahitan. 

Ni antara tapak yang saya dapat masa membeli mesin ni, dapat juga a few tools lain & jugak set menyulam/embroidery.  

Alat-alat jahitan saya yang tak bersusun langsung!  Main campak-campak aje.. hehehe... Tapi temporary je ni.. Tunggu lah saya dapat ilham nak arrange semua ni nanti-nanti... Siap ada stok air minum lagi tu...

Ruang menjahit & komputer ni juga sebenarnya office kecik saya.. Jadi memang ada study lamp... Haaa.. sekarang ni lampu tu saya onkan bila nak menjahit di malam hari.  Saya tak bukak lampu bilik sebab Ila tido kat dalam bilik ni.  Kang dia bangun, apa pun tak jadik.. 
Berbalik pasal mesin tadi..   Saya rasa kalau sesiapa nak beli mesin, survey dulu habis-habis dari segi harga & fungsi semua tu.  Tengok budget & keperluan juga.  Kalau u all nak yang betul-betul realiable saya recommend Singer & Brother.  Singer memang terkenal dengan kelasakannya & senang nak servis kalau ada masalah.  Jadi survey jugak kat mana tempat servis/repair terdekat supaya senang dikemudian hari.  Selain dari tu saya tengok jenama Juki & Apel (Matsuyuki) juga antara yang dikatakan ok.  Ikut pemerhatian saya harga mesin jahit yang kira berjenama, range harga untuk mekanikal biasanya bawah RM1000,  computerized tapi takde embroidery bawah RM1600, embroidery pula RM2000 ke atas.  Kalau yang takde brand, range harga bawah RM500 & Mini sewing machine pula bawah RM100.  Harga mesin saya ni saya beli RM2,400 dengan authorised dealer Brother - Cottage Patch Ampang .  Owner kedai ni cousins Alice & Miss Wai, memang friendly and very helpful.  Boleh mintak try jahit dulu & mintak tunjuk ajar cara guna yang betul supaya mesin tu berjangka hayat panjang.. heheheh...

Saya tengok ada yang jual lebih murah tapi saya prefer beli dengan authorised seller supaya lebih mudah dikemudian hari.  Saya ada jugak tanya dengan staff di HQ Brother tentang sewing machine yang dijual di Lazada yang lebih murah.  Dia just cakap tak tahulah Lazada ambik kat mana coz memang takde deal dengan diorang.  Tapi entahla betul ke tak info tu... U alls just careful je la time nak membeli tu ye... I mean dari segi originality & jugak warranty nya nanti tu.

Apapun.. TEPUK DADA, TANYA SELERA MASING-MASINGLAH YEE... :)


4 comments:

Anonymous at: August 30, 2015 at 10:33 PM said...

Salam,
saya ada pakai mesin jahit ni jugak. Memang best ! :D
Tapi nak tanya awak boleh? Macam mana nak ubah position jarum nak ke kiri ke kanan tu? Lupa dah hihihi

{ Kina } at: September 1, 2015 at 3:05 AM said...

Salam.. Aah.. Memang best sgt kan? Boleh gian menjahit jadinya. Oo.. Nak alih kedudukan jarum tu just adjust dkt width jahitan tu. Sama mcm nak adjust jahitan juga, cuma pilih w then tekan + or - . Faham tak?

{ hazleen hadi } at: December 2, 2015 at 12:33 PM said...

Salam...nak tanye..foot presser tu boleh beli asing x? Saya baru amik mesin jahit ni dr makcik sy. Tp xde pedal tu. Xpandai la plak nk guna klu xde tu..

{ Kina } at: December 4, 2015 at 4:56 PM said...

Rasanya boleh.. Call aje service centre atau authorised dealer utk.kepastian. Tp mesin jahit Adik su brand Apel mmg ada beli foot presser tu, harga dlm rm100+.. Yg brand brother x pasti pula harganya..

Post a Comment