Pizza Crisper

Saturday, December 29, 2012
Alaa.. lupa nak ambik gambar before tabur cheese.. ni pun nasib baik teringat, tu yg belum tepu dengan cheese lagi.  Dah siap ambik gambar, sambung tabur cheese semulaa..  patutla stock cheese kejap je habis!!
Hari kejadian ni dah lama pun.  Bersemangat nak buat pizza sebab baru je 'terbeli' pizza crisper 13".  Biasalah, kalau masuk kedai baking, ada je benda 'terbeli'.. hehehe.. Resepinya saya ulang guna yang wholemeal tu (best tau, bahannya simple, rasanya memang daboom lahh).. Nak resepi masuk sini ye.. doh ni dapat hasilkan 4 biji pizza saiz sederhana, tapi saya ambil setengah untuk jadikan 1 biji pizza saiz extra large ni & 1 biji 9" then lagi suku saya simpan dalam peti.  Ni pon mujur saya pakai microwave convection, 13" memang saiz maximum boleh sumbat.  Kalau tak, lagi besar saya angkat!!.. hehehehe...

Best jugak hasil dari penggunaan pizza crisper ni, memang rangup kat bahagian bawahnya.  Yang kurang syoknya.. susah nak guna rupanya!! Alaa.. korang imagine le, cane nak tekan doh pizza tuh kalu pan tu belubang-lubang?? Ce jawab?  Alamatnya doh tuh masuk sekali dalam lubangle.  Lepas tekan kejap² jolok balik doh yg terkeluar kat bawah tuh masuk balik.. hehehe.. Then bila pizza tu tengah naik plak, sibuk pulak dia nak menjojol kat bawah.. Yang lagi syok, dah siap masak, susah plak nak keluarkan.  Macam² hal le.. Nasib baik rasa ko sedap wahai pizza.. menguji kesabaran sungguh!

Jadi the best solution is, beli pizza pan 13" then lapikkan bawah pizza crisper ni.  Baru le senang diguna, ye dak?  Since takde alas lain yg sesuai, saya guna chopping board aje sebagai pelapik, tapi doh tu sibuk melekat kat board tu le plak.  Nak tak nak kena beli le jugak pan yang biasa tu nanti.  Time bakar je keluarkan & bakar guna crisper ni direct.  Kan senang cenggitu.. sengal je kan, time beli tak fikir habis².. hehehe (sambil menggaru kepala sendiri.!!)..

2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: December 30, 2012 at 4:38 AM said...

sedapnya pizza , nampak meriah tu.....

{ Kina } at: December 30, 2012 at 12:24 PM said...

pizza perabis stok bahan2 kat rumah ni aje.. ada bibik 6 tahun tgh excited tlg prepare bahan.. hehehe...

Post a Comment