Saya tak berani nak kata ini resepi nasi minyak sebab saya kurang pasti betul ke nasi minyak macam ni.. hehehe. Dulu mak saya pernah ajar nasi minyak cukup sekadar tumis rempah tumisan (kayu manis, bunga lawang & cengkih) berserta bawang dengan minyak sapi aje, nasinya pun plain aje. Tapi bila saya belek dalam resepi sana sini ada pelbagai versi. Jadi versi saya kali ni saya hentam sajelah, apa yang ada itulah bahannya. Tapi sedap tau!!
First time cuba titiskan colouring.. saya lubangkan nasi dengan chopstick then titiskan pewarna. Puashati jugakla dengan nasi yang terhasil ni. |
Ini bahan-bahan yang saya campak - bawang, bwg putih, daun pandan, bunga lawang, cengkih & kayu manis, minyak sapi, kismis & beras |
Alahh.. banyak sangat tips nya. Macamlah terror sangat. Bagi saya tip ni semua hanya panduan aje, saya sendiri pun kadang-kadang main hentam aje. Tapi kalau dah biasa buat, secara automatik kita belajar banyak benda & dapat improve hasil masakan kita. Jadi marilah merajinkan diri ke dapur!!
P/s : Entry pasal travel tak habis lagi, saya skip kejap.. hehehe
0 comments:
Post a Comment