BUAT ASSIGMENT LAGI

Friday, November 15, 2013
Malam ni sambung buat assignment untuk adik.. hehehe.. akhirnya berjaya la goreng sampai dkt 10 muka surat.  Nasib baik skill goreng assignment still ada walaupun dah berkarat sebab lama tak diasah... hehehe.. Karat atau tak, assignment ni mesti disiapkan by weekend ni jugak... Minggu depan dah ada plan aktiviti sekeluarga plak.  Harap² anak² happy sebab dah lama tak heret diorang ni ke tempat jauh.  

Semenjak ada periuk ni, semua la saya nak masak dalam ni.  Rasa senang & praktikal sangat... kat sebelah tu kari sardin hentam keromo saya.  Masak dalam pan sbb malas nak basuh kuali.. boleh?? 
Kelmarin MIL datang bermalam lagi.  Kali ni 3 malam dia spend time kat sini.  Hari pertama saya hidang nasi aje,  buat rebung, ayam kunyit special,  ayam goreng dan kailan ikan masin.  Baki menu dari lunch sebenarnya tu, just topup ayam kunyit dgn  kailan sbb bimbang rebung tu tak cukup.  

Esoknya saya keluar ke mahkamah,  balik tu saya prepare kari ayam & kari sardin.  Ni first time saya buat kari sardin.  Tak tau macam mana, saya hentam keromo aje.  Saya tumiskan bwg putih & besar then 2 sudu besar serbuk kari, kacau rata then masukkan sardin tin besar.  Tambah kentang dipotong dadu, empukkan (saya tambah air utk empukkan kentang), tambah air asam jawa then santan... siap!!  

Jadi dinner tu terhidanglah roti naan (baki yg sebelum ni, kebetulan mmg saya buat lebih jadi separuh saya grill separuh masak & simpan dalam peti).  Nak makan saya grill semula sampai masak & sapu butter.  Roti naan tu dihidang dengan kari ayam, kari sardin & dhal yang tak habis² tu .  Tak disangka, kari sardin jadi pilihan!!  Kuah yg lain tak dipandang pon... aisehh.. sedap ke kari campak² saya tu?.. hehehe..

Dinner malam esoknya menu ekspres sbb saya sampai kat rumah dah lewat.  Petang tu saya keluar ke EPF & kemudian ke Viva Home utk penuhi niat yang tak tertunai semalam.. hehehe.. nantile entry lain plak pasal Viva Home ni eekk...  

Menu ekspres tu ialah pulut.  Menu favourite anak²!  Saya ni pesen malas sikit,  jadi saya tanak mcm nasi aje, cumanya ditambah santan & garam.  Kemudian saya hidang dengan kari ayam semalam & sambal udang.  Sambal tu saya buat sementara menunggu pulut tu masak.  Ala.. bukan susah pon nak buat sambal sbb campak² kiub bawang & cili beku dalam kuali aje... hehehe.. 15 minit pon boleh siap!!  

Fuhh!!  lega sangat takde pembaziran.  Dinner tadi saya & suami perabis sambal udang dengan nasik & sayur campor beserta baki ayam goreng .. heheeh.. 

Esok nak masak apa lagi eekk?? Ingat nak buat finishing utk assignment ni, jadi ingat nak memasak ngelat lagi.  Rasanya mcm saya dah ada idea ni.. hehehe.. :P

P/s :  rasa regret jugak sbb arini tak sempat nak bake utk Cikgu Tiha... byk barang takde plus tak dan nak kejar oven yg dok membakar roti.... Esok dahle last day.. :(

4 comments:

{ Real Life in Malaysia } at: November 16, 2013 at 1:14 PM said...

Assalamualaikum,

Sardine curry sounds simple and good ... honestly i ve never tried ... so a must try ni ... maybe tonight ...

Wahhh ... adik is very lucky ada yang tolong cover assignment :)

{ Kina } at: November 17, 2013 at 12:55 AM said...

w'salam... this is my first time too... i prefer eating it with bread/roti canai /naan.. if u want to match it with nasi.. i guess u have to alter the recipe (i've never try it too...)...

i help her coz she's a teacher and 8 mths pregnant with 2 kids. i can't imagine how can she handle all the assignment in that situation... i pun boleh belajar juga.. otak kalau lgsung tak diasah berkarat pula nanti kan.. :)

{ Real Life in Malaysia } at: November 17, 2013 at 9:53 PM said...

AlhamduLillah dah buat immediately that evening ... cuba tin sardin sederhana dulu just in case kalau tak kena selera ... but indeed it was simply simply yummy ... suka suka sangat ... especially part minimal raw material tu :) nanti up one entry for this hehe ... thank you very much again ..

{ Kina } at: November 18, 2013 at 1:06 AM said...

Wauu.. bersemangat betul.. alhamdulillah awak suka.. :). Yup.. takyah nak siang ikan semua tu.. hehehe.. can't wait for the entry.. u're welcome.. :)

Post a Comment