ROTI LABU?

Sunday, November 17, 2013
Last time saya ada story pasal labu yg dibeli & masih berbaki...  Memang agak lembik sikit rebusan labu tu... Tapi masa mengadun bahan utk buat roti labu ni, saya terlupa plak pasal tu... Jadi.. apa lagi.. lembik sakanlah doh roti labu saya tu.. hehehe... 

Macam mana nak bebola kan doh tu kalau tekstur dah ala-ala cucur?  Jadi saya scopkan masuk dalam muffin tray... bake as usual.. Fuhh!!  Nasib baik menjadi, just roti tu dry sikit (ada percubaan menambah tepung bila doh tu terlalu lembik, akibatnya dah ni terlebih tepung sikit.. hehehe).. 

Ni dah yg berbaki dari semalam... saya simpan dalam fridge & bakar lagi pagi tu lps tengok sambutan menggalakkan dari anak² & husband.  Resepinya sebiji² macam roti kentang just gantikan kentang dengan labu lenyek aje.. :)

What I did learn from this experience and other experiences (banyak kali sgt doh terjadi lembik kalau guna breadmaker ni)... saya nak apply teknik baru - saya ingat lepas ni tiapkali nak adun doh roti, saya hanya akan masukkan 1/2 atau 3/4 sukatan air/susu aje dari resepi asal.  Bila dah diuli nampak keras, baru tambah air... 

Aiiyaaa.. dah banyak kali jadi baru terfikir ke??? (rasa macam nak sekeh kepala sendiri aje... hehehe)...




0 comments:

Post a Comment