Nak Oven Besauuu!!!

Thursday, May 9, 2013
Alahaii... budak yang dah lama tak demam, tiba-tiba demam.  Rasanya dah setahun si Tiha tak demam.  Org lain semua rebah, dia rilek je, langsung tak berjangkit.  Tup..tup.. kali ni tewas juga.  Balik sekolah tadi tiba-tiba ngadu dia demam.  Bila saya cek, 38.5 suhunya.  Patutla muka muram je balik sekolah tadi...

Kejap lagi nak bwak Misha ke pakar.  Bimbang tengok dia start cirit & mata kanannya cepet & merah.  Dah banyak simptom pelik keluar ni, eloklah ke paed terus.  Kang melarat, lagi susah.  Demamnya pun tak kebah lagi walaupun nampak dia aktif aje..

Sebenarnya nak story keinginan nak beli oven besar.  Tapi banyak faktor tengah difikirkan.. antaranya takde space!!  Nak beli oven built in tu, katanya kuat letrik berbanding convection biasa, walaupun yg convection tu nampak koman.  Saya ni beli untuk berniaga so faktor kuat letrik ke tak ni memang amatlah penting.... 

Ni le rupa roti benggali yg saya bakar semalam.  Ada cust order, jadi saya guna loyang 5x12, memang muat-muat aje oven ku...
Haa.. siap kena bumbung lagi tu.  Seb baikle tak hangus bahagian atas.  Masa tak tau teknik dulu, mmg asyik hangus je kat atas ni.  Kalau nasib tak baik, renyuk terus(colapse) coz heat yg teramat kuat... Lepas banyak kali eksperimen, berjaya jugak buat Benggali buncit tanpa hangus.. hehehe..
Saya ni ada gak teringin nak ambik tempahan biskut raya.  Tapi rasanya tak terbuat nanti bila memikir kapasiti oven ni.  Buat kuih raya untuk bawak balik kampung pun seharian membakar untuk satu jenis biskut.  Belum lagi berebut guna dengan masakan untuk rumah lagi... adduhh.. 

Haaii.. bila la nak dapat oven besau ni... :(

3 comments:

{ Aisy Nasiha } at: May 9, 2013 at 10:46 PM said...

Suka tul kalau tengok rumah yg ada oven besar, dlm mind set saya yakin yang tuan rumah tu orang yg rajin dan pandai masak.. Haha... Kina sesuai kalau beli, saya sokong.. Mng rajin, layak kalau beli.

{ cik chinta } at: May 9, 2013 at 11:21 PM said...

da krim ibu suh bli gardenia bw dtg sbh ni. sblom brnk nk mkn. ni asik tgk roti akk, mkin mgilai nk mkn roti

{ Kina } at: May 10, 2013 at 12:13 AM said...

Saya pun suka Aisy.. tapi rumah tak cukup besar nak sumbat, budget pon nak kena kira juga... hehehe.... saya ni rajin dalam paksa. Sbb tu suka masak shortcut aje.. heheh..

cik cinta... alalo.. sian betul.. dari haritu kempunan roti ye. adik ipar saya yg kat miri pon komplen gardenia kat sana tak sedap... nape ekk??... saya ni walaupun suka buat roti, roti putih still prefer Gardenia tau. Yg ada flavour je saya buat sendiri, yg benggali plak utk cafe... Roti Gardenia lembutnya mmg lain dari yg lain...

Post a Comment