DONUT (WATER ROUX) YANG AMAT GEBU

Tuesday, July 15, 2014
Sejak memberanikan diri meroti ni, pelbagai resepi dah saya cuba.  Namun teknik water roux yang dikatakan boleh menghasilkan roti yang gebu ni belum lagi saya test.  Mudah aje nak buat water roux ni... takat kacau tepung gandum & air sampai pekat aje...  Hasilnya donut ku memang super duper sedap!  2 hari berturut² budak² ni request Mama goreng.  Alaa... tinggal sedikit je lagi dalam freezer... Padahal saya gandakan resepinya dah tu!
Water roux yang dah siap....
 Masa tengah prepare makanan berbuka terjadi tragedi sikit.  Gas ku habis!  Biasa saya memang ada extra satu tong, tapi kali ni saya tak buat backup.  By 7.20 baru Suami usung gas... Kelam kabut menggoreng sampai gelap sikit warnanya.  Lagipun saya guna pan IKEA yang murah tu, manjang je gelap kalau menggoreng.  Tapi takde la hangus pon.. Nampak extra gelap sebab pencahayaan tu.. :)
Pau Malaysia ni saya goreng 7 biji (satu dah dirembat, ni tengah berbuka saya snap kejap)... Punyalah sedap, lewat² malam tu saya goreng lagi 6 biji.  Yang stress tu.. sampai hari ni masih terasa kesedapannya tu & teringin lagi... Adehhh.. 
 Gambar donut hari ni saya tak letak sebab color nya pon terlajak seperti pau malaysia tu juga.  Esoknya saya goreng lagi, kali ni guna Tefal Pan.  Mak aiii... mencanak² donut tu kembang... then elok je tak gelap mcm selalu saya goreng guna pan nipis tu... hehe...
Nampak tebal je kan?  Sebenarnya donut ni dicanai amat nipis, tapi tahap naik & gebunya yang over.  Ohh.. bentuknya herot petot sebab Tiha yang mencanai & menurap sorang².  First batch saya tolong canai, cantik aje hasilnya... Batch lepas tu dia canai sendiri... dia still fail nak gabung & canai doh.  Jadi herot petot la donutnya.  Tapi takpelah... budak² ni jugak yang akan makan pon.  Bukan diorang kisah sangat pon kan... 

Haaa.. sekelip mata, ini je tinggal.. Tu pon Mama jerit... "Kejap² Mama nak ambik gambar!".  Elok je Mama snap, habis semuanya!... Laris betul donut ni ye...
Saya sendiri pon rasa sedap sangat donut ni.  Memang gebu sangat!  Donut tergebu yang pernah saya buat tau! Oh.. kang terlupa plak resepinya... As usual saya copypaste aje ye... Minta dihalalkan...

Donut Gebu
Resepi : Isma Maisara fb

Bahan :
250 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera
2 biji kuning telur
50 gm gula
2 sudu besar water roux
50 - 60 ml air dari peti sejuk
50 ml minyak masak
Sedikit garam

Caranya :
Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan.


WATER ROUX

1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat. Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari.


2 comments:

{ Miss N } at: July 15, 2014 at 3:43 AM said...

thanks for sharing... ni yg tergoda nk try guna water roux plak lepas ni..

{ Kina } at: July 15, 2014 at 9:39 AM said...

sama².. try... memang sedap!

Post a Comment