Clone Of Cinnabon

Thursday, October 18, 2012
Korang pernah makan Cinnabon tak?  Saya tak berapa pasti kat mana ada outletnya, yg biasa saya makan dekat The Mall.  Memang jatuh hati beb!! Saya ni bukanlah kaki roti, tapi kalau dengan cinnabon ni, boleh tahan pelahap jugaklah jadinya.

Sejak tangan asyik gatal-gatal nak menguli roti, saya makin rajin mencari resepi-resepi yang berkaitan.  Maka.. terjumpalah CLONE OF CINNABON.  Ye ke clone?  Boleh percaya ke?  Saya pon try lah buat... 




 Directions
  1. Place ingredients in the pan of the bread machine in the order recommended by the manufacturer. Select dough cycle; press Start.
  2. After the dough has doubled in size turn it out onto a lightly floured surface, cover and let rest for 10 minutes. In a small bowl, combine brown sugar and cinnamon.
  3. Roll dough into a 16x21 inch rectangle. Spread dough with 1/3 cup butter and sprinkle evenly with sugar/cinnamon mixture. Roll up dough and cut into 12 rolls. Place rolls in a lightly greased 9x13 inch baking pan. Cover and let rise until nearly doubled, about 30 minutes. Meanwhile, preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C).
  4. Bake rolls in preheated oven until golden brown, about 15 minutes. While rolls are baking, beat together cream cheese, 1/4 cup butter, confectioners' sugar, vanilla extract and salt. Spread frosting on warm rolls before serving.
Lepas diuli, saya rehatkan 45 minit.  Ni rupa doh yg puas berehat... dah montel pun

Berlubang tu sbb saya try buat ripe test.. hehehe.. tekankan 2  jari (hingga garisan pertama) di atas doh, if doh tu tak melantun balik, kira dah naik le.  Takpon kalau nampak doh tu jadi double dari saiz asal, kira ready utk next stepla.  Once doh ni dah ripe or naik, jgn tunggu lama-lama.. merajuk plak dia kang, turun balik... 

Lenyekkan doh tu hingga nipis (kalau boleh berbetuk 4 segi).  Ni doh yg dah disapu butter.  Kalau doh tu mcm degil sikit, rehatkan seketika kasi mental dia stabil sket.. (ye ke?)

Taburkan campuran cinnamon & gula tadi (I tak suka manis-manis, I letak separuh aje)..

Then gulungkan.. tapi jangan padat-padat sgt. Kalau nak tau kenapa, teruskan menonton... saya ada jawapannya.. hehehe

Potongkan.. sorry aaa.. saya bukan chef profesional, hasil kerja pun.. paham² aje le.. :P



Dah siap.. saya rehatkan hingga naik 2x ganda.  Satu doh tadi dapat 2 bekas ni tau..  

Haa.. dah cukup ripe.. tekankan dgn jari bhgn tepi roti (sikit aje, tak perlulah sampai kat garisan jari mcm mula-mula tadi).  Kalau kesan lekuk tu stay, bolehlah dibakar

Yang ni saya bekukan... 

Selepas dibakar.. inilah rupanya... hahahha.. Inilah jawapannya mengapa takleh gulung rapat-rapat!!! Nanti terjojollah rolls anda itu.  Ye la dia takde space nak squeez in, so dia menjojollah.. hehehe..  Tapi apapon resepi ni memang Dabomm lah.  saya kasi 5 BINTANG!!!
 Dah siap.. mak aiiii.. sedapnya.  Tiap gigitan tu, terasa lemak manis masin.. semua cukup.  Teksturnya yang amat gebu & rangup di luar.. addooii.. memang tahap kagumlah.. (kagumlah sbb akhirnya saya berjaya hasilkan cinnabon yg sedap macam ni).  Rasa nak cubit-cubit pipi sendiri sbb tak percaya... ahaakkss.. Husband & anak-anak memang tak habis-habis puji cinnamon rolls ni sedaappp sangatt...

Frankly.. saya anggap resepi ni must try!!! Too sedap!!.. hehehe..




0 comments:

Post a Comment