POPIA SAYUR & KETAM

Monday, September 2, 2013
Saya suka jugak makan popia ni.. tapi sejak kawen baru 2, 3 kali je buat.  Salah satunya malas nak menggulung... & makin membuatkan daku malas, anak² pon tak makan.  Tapi dah lama kepingin sangat... kena buat jugaklah...
Kali ni saya gunakan sayur sengkuang & carrot yang disagat aje.  Suami tak makan sangat sayur lain, jadi limited lah sikit pilihan sayurnya.  Lagipun saya makan pai tee kat The Chicken Rice Shop letak sengkuang & carrot aje & sedap... hehehe... (kalau nak senang guna mix vege.. sedap jugak, tapi hubby tak suka mix vege... sob..sob...)...

Saya tambah udang... boleh juga letak isi ayam atau udang geragau... tak kisah la mana² kan...

Keje² macam ni saya bagi Tiha uruskan.. dia dengan Ieqa sibuk nak tolong kat dapur, tapi kalau time nak express saya halau je dua² jauh²... susah nak bgerak kalau ada dua budak dok mengekor.  Dahle dapo kecik... lom lagi part si Misha siap jerit² nak masuk tolong masak skali!
Saya tumis bawang putih & masukkan isi udang tadi serta sayur... tambah white pepper, stok ayam, sos tiram & sos ikan sikit... 
Inti yang dah siap saya letak dalam penapis supaya tak berair.  Air lebihan tu saya simpan, boleh campur dalam masakan... (air sayur pun saya sayang nak buang tau... heheheh)...
Sementara nak tunggu inti masak... saya bagi tugasan kat Tiha.  Ieqa tengah tebongkang atas sofa masa ni, tu yg tak sibuk nak join.  Saya nak ajar dia gulung popia!!  Since dia tak makan sayur... saya buatkan popia crab untuk dia.  Kemain jerit kesukaan sbb boleh buat popia crab (Tiha ni memang hantu crab... tapi saya ctrl jugak, tak nak bg dia selalu makan benda² macam ni)...
Tengah terkial² lagi nak ambil kulit...
Muka tengah control sbb tau Mama nak snap gambar dia... 
Semuanya dah siap digulung Tiha.. agak kemas hasil kerja budak 7 tahun ni.  Nanti kita test dia gulung popia sayur plak...
Tiha lulus ujian membungkus popia ketam dengan jayanya... Jadi saya ajar plak gulung popia sayur.. then saya tinggalkan jap... BIla datang lepas tu...

Ya Rabbi... ni popia ke apa?  Aduhaii... Terpaksa Mama bukak & gulung semula...  Kensel plan nak bagi Tiha gulungkan!!  
Popia sayur saya buat kuah cili merah (sama macam kuah nasi ayam tapi dimaniskan sikit rasanya)... popia ketam tu plak Tiha makan kosong.  Dia boleh habiskan hampir 10 biji popia tu!  Tiap hari tanya Mama boleh tak bagi bekal popia crab dekat dia.. dia akan siap² request 7 pieces.  Tapi saya allow dia makan sebulan a few times aje... bimbangle nak bagi dia makan benda² imitation macam ni banyak²... very unhealthy kan???


4 comments:

{ cik chinta } at: September 2, 2013 at 11:00 AM said...

da beso mesti lg trer masak anak dara ni

{ Kina } at: September 4, 2013 at 12:02 PM said...

Insyaallah.. moga² berterusan la rajinnya tu... :)

{ Mrs Kamilah } at: October 14, 2013 at 11:18 AM said...

Bestnye. My favourite too :)

{ Kina } at: October 14, 2013 at 1:49 PM said...

Best.. cuma tak rajin je... :)

Post a Comment