BABY NOTTI MAMA...

Saturday, August 31, 2013
Selamat Hari Kemerdekaan semua!!  Semalam kami ke Istana Negara nak tengok firework kononnya (tengok fireworks dari jauhle)... tapi tak nampak sgt pun,  buang karen aje... hehehehe... Mujurla budak² ni tak bother sangat sbb tengah kusyuk layan durian... hehehehe... :)

Ni saje je Mama nak bebel pasal perangai Baby Misha yang eeeiiiii... tiap² hari ada je hal dia.  Rumah ni pantang je kemas sikit, habis ditaburnya semua barang (mostly toys le).. Pintu dapur dah lama Mama letak pagar sbb nak halang dia dari masuk.  Kalau terlupa aje nak lock pagar... haaa.. keajaiban akan berlaku.  Dapurku banjir dengan segala senduk, sudip yang berterabur rapi atas lantai.  Memang takde ruang nak lalu pun!!!  UUUwwaaarrgghhh!!!

Ni cite kelmarin, time Mama tengah kusyuk layan komputer.. tiba² dengar suara baby ni berbunyi².. "aaahh.. uuhh.. aaahh...".. (Itu bunyi percubaan melepaskan diri rasanya).  Budak ni memang tak nangis kalau dia tersepit or tersangkut, sebaliknya buat bunyi macam tu.  

Cepat² Mama scan sekitar bilik.  Sekali bila Mama toleh.... Ya Rabbii!!!  Ada budak trap bawah cadar!!!  Yang musykil tu macam mana la dia masuk sbb langsung tak terselak cadar tu, still tegang lagi.. hahaha... Mama panggil BAba & semua kakak² gelakkan dia.. Mama geletek plak kasi tambah punishment!  Agak lama Mama biarkan dia bergerak kat bawah kain tu ke sana sini cari jalan keluar... Nak kasi dia serik sikit.

Ada baby 'ombie' tak boleh keluar dari bawah cadar...(budak ni suka masuk bwah selimut sambil cakap Ombie (kononnya jadi Zombie) menyakat orang) .. dah habis separuh katil dia tawaf cari jalan keluar... hahahaha... 
Lepas dia dah keletihan, Mama suruh Baba tarik cadar sambil Mama ready dgn kamera... hehehehe...
Haaa.. dah kena tolong pun still struggling utk keluar sbb cadar tu memang dipasang tegang!!!

Muka ceria setelah terlepas keluar... hahahaha...
Kalau nak cerita, memang banyak benda tak masuk akal dia buat.  Masa agak baby, kepala budak ni pernah tersepit/tersangkut in between railing katil (bukan katil baby tau, katil single)!!  Entah berapa lama dia cuba keluar dengan leher tersangkut,  langsung tak nangis.  Paniknya Mama toksah cakaplaa... memang penuh hati² keluarkan dia.  Tapi kejadian² macam tu tak pernah berakhir di situ..... 

Kepala tersepit kat palang kerusi meja makan pun dah 2,3 kali jugak rasanya.  Tersepit dekat grill balkoni depan pun dah 2, 3 kali... Aduhaii.. susah betul hati Mama ni sbb dia langsung tak berbunyi!!  Dia akan struggling untuk keluar sendiri.  Kalau dia menangis or jerit ke, at least cepat sikit Mama alert.  Setiapkali dia tersangkut, memang Mama jumpa secara tak sengaja.  Mama memang tak berani biar dia sorang lama², kang tah apa pula dibuatnya!!!   

Pernah satu hari Mama panik sebab Misha hilang!  Mulanya Mama terfikir dia keluar sekali masa Mama buka pintu untuk Babanya tadi.  Puas dipanggil & dicari.. satu rumah Mama tawaf berkali². Akhirnya Mama jumpa dia tengah tergolek dog dengan senang hatinya dekat bilik tetamu!.  Mama tak terfikir langsung dia kat dalam tu sbb dia langsung tak menyahut & pintu tertutup kemas.  Dahle tangannya tak sampai nak bukak pintu!!  Agaknya pintu tu terbuka & dia masuk then tertutup sendiri.  Bila dia nak keluar takleh.. so dengan rileknya dia golek² je dalam tu diam²... Addooii... boleh heart attack Mama dengan budak ni!

Aduhai anak Mama.. sifat meng'explore mu' Mama paham... dah memang darah daging Baba & Mama yg suka explore sana sini.  Tapi... please la panggil Mama kalau tersangkut ke, takleh nak keluar ke.... Takdela Mama kena spot check Misha selalu!





2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: September 1, 2013 at 5:47 AM said...

haha... baby girl pun boleh tahan juga ye.....tak pe , ni namanya budak aktif dan bijak.. tak boleh duk diam sebab neuron banyak duk jalan tak berenti tu.... dalam ramai ramai anak, adalah seorang yang lain daripada yang lain, kata orang.... hihi... jadi ibu ni kena banyak sabar ye... kalau anak lelaki lagilah lasak.... saya yang dua anak laki ni bayangkan lah....

{ Kina } at: September 4, 2013 at 12:03 PM said...

Itu la... ni baru 3 girls, dah lintang pukang rumah ni... kalau 3 boys.. pitam!!.. hehehehe..

Post a Comment