DURIAN CREPES II

Wednesday, October 2, 2013
Resepi crepes sebelum ni saya buat sebelah malam.  Esoknya saya buat lagi satu set crepes guna resepi lain pula.  Kali ni sempatle ambil gambar step by step (lebih² kurangle..)..

Crepes saya asingkan kepada 3 pinggan.  Bila dah sejuk saya tindihkan aje... pinggan yang paling hujung tu kulit yg kurang cantik & terlebih garing.  Maklumle sambil men crepes, buat roti le, kemas dapur le... 

Haaa.. itu le isi duriannya.. sedap bukan main... geram je nak ratah.  Whipped cream plak saya guna baki whipped cream dalam freezer (baki deko castle cake Tiha.. hehehe..) jadi isi dalamnya kaler² la sikit
Kalau nak tau... whipped cream yang menyemak dalam peti ini la motif utama saya buat crepes ni.. hehehe.. Saya ni kalau mencuba resepi baru, biasanya ada la stok freezer yg saya nak perabis.  Pendek kata, bukan rajin sangat pon.. lebih pada rimas kalau nampak brg makanan tak habis.  Jadi saya akan oleh jadi menu lain pula... :)
Saya picitkan whipped cream dari pipping bag... senang aje kan...
Letak durian & picit lagi whipped cream.  Saya suka letak isi durian lebih banyak dari cream
Lipat kiri kanan

Then lipat plak bhagian sebelah lagi...

Siap!! Aiseh... ada kesan kerak crepes yg sebelumnya (terlapis crepe panas atas ni... tu yg lekat kesan)...
Siap sebekas ni.. saya simpan dalam peti.  Karang bila² free mr hubby akan hantar kat rumah Mak dia. Kat rumah ada satu bekas macam ni & ada sebekas lagi guna resepi durian crepes I  
Ni stok untuk rumah... yang ni saya buat buncit sikit, tu yg nampak kecik
Alkisahnya.. saya agak suka rasa durian crepes ni.  Tak tau lah setanding rasa durian crepes yg dijual di pasaran tu tak.  Saya pernah order kat kawan yg buat bisnes ni sekali, tapi last minutes dia tak jadi hantar.  Jadi tak dapatlah nak banding rasanya.  Bukan nak banding sapa masak lagi sedap.. nak tau macam ni ke rasa durian crepes orang lain buat... hehehe... kalau setanding or lagi sedap, kira jadilah kan...

So saya buat conclusin sendiri... jadilah ni kot.  Saya makan banyak juga... at least 5 pieces.. (bahaya ni, boleh menyebab keboncitan)... masa buat ni, kebetulan adik² datang (tapi yg Abangnya aje dok makan, si adiknya tak mo... hehehe.. Mamat ni memang pemilih sikit.. semua benda pon tak mau.. )..

Jadi saya & suami lah tukang perabis!!!  Paling puas hati dapat hantar kat umah Mertua sebab MIL ada la dok mention macam mana la rasa durian crepes.  Jadi bila dah terbuat, saya hantar le kat dia sikit... 

Oh ye.. lupa conclusionnya... bagi saya & suami... resepi crepes ke2 ini lebih sedap!  Walaupun resepi crepes pertama I amat sedap diratah.  Tapi bila dijadikan durian crepes, memang yg ke 2 ni menang!! Lebih lembut & sesuai dengan taste we all.  Resepi pertama pula ada rasa kenyal sikit (sbb guna pelbagai tepung)...  Apapun tepuk dada tanya selera.. :)

Di sini saya sharekan resepi Durian CRepes II ni yang diolah dari Kak Wan & diambil dari blog KakRozz
Resepi kulit oleh: KakWan@Citarasawan
(Resipi di taip semula utk mudah rujuk)
Resepi inti krim durian oleh: AlongRoz@HomeKreation - baki drpd sini
BAHAN2 KULIT:

250ml Susu Cair
100g Tepung Gandum
1/4 st Garam
3 biji Telur
1 sb Mentega Cair
1 sb Pes Pandan
INTI KRIM DURIAN:
200ml Whipping Cream (whipped) + 10 ulas Isi Durian

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan2 kulit ke dlm blender & kisar sehingga sebati.
Tapis.
2. Ambil sesenduk adunan & ratakan ke dlm kuali menjadi dadar nipis.
Biarkan sehingga masak sebelum di angkat.
Buat semua sehingga habis.
3. Letak satu senduk inti krim durian ke atas sekeping kulit & lipat seperti bantal.
Pastikan bahagian kulit yg licin di sebelah luar.
Buat sehingga habis.
4. Hidangkan segera atau di sejukkan dahulu.

2 comments:

{ Liza } at: October 4, 2013 at 2:24 PM said...

salam kina, anak2 akk pun suka makan durian crepe ni, tp diaorg prefer yg filling kastad tu..

{ Kina } at: October 4, 2013 at 3:21 PM said...

Salam Kak.. oh.. ye ke... budak² ni tak makan sangat.. Mak & Bapaknya aje yg teringin nak rasa.. hehehe...

Post a Comment