UDANG TELUR MASIN

Monday, October 7, 2013
Resepi diadaptasi dari ketam telur masin.... 

Saya gaulkan sebuk kunyit, gaam & lada sulah serta sedikit tepung jagung.  Goreng & ketepikan

Baki telur masin yg dah lama bertapa dalam peti dihancurkan..
Tumis bawang putih & merah, daun kari serta cili padi dengan butter, masukkan telur masin serta susu.  Gaul rata & masukkan udang.  Perasakan jika perlu...

Dah siap.. 
Akhirnya telur masin yang dah lama bertapa dalam peti tu berjaya diolah ke dalam masakan lain... Sorry tak pasti dari mana sumber resepi.. saya just tengok sekali imbas & resepi ni melekat dalam kepala.. Lagipun husband & anak² kurang suka, jadi malas la nak simpan resepi.. hehehe..

P/s : Ada reader komen bgtau patutnya takyah letak telur putih.  Thx ye sbb ingatkan... saya lupa nak mention... dalam resepi asal memang letak kuning aje.. yg ni saya gatal tgn sbb nak perabis stok telur masin (patutla rasanya tak best sangat.. hehehe)... :)

2 comments:

Anonymous at: October 8, 2013 at 9:50 AM said...

patutnya pakai kuning telur je, putih tu tak pakai. kalau pakai putih telur nanti terlampau masin tu yg jadi tak sedap.

{ Kina } at: October 8, 2013 at 10:54 AM said...

Oh ye ke... patut le saya tgk diorang korek kuning aje.. heheheh... buat ni pon sbb nak perabis stok telur masin, jadi sayang la jugak nak pakai certain bahagian aje. Thanks sbb bgtau ye...

Post a Comment