Bihun Goreng

Thursday, October 27, 2011
Bwg besar, bwng putih & 3 sb cili serbuk ditumis sampai pecah minyak (tambah sedikit air). Rasakan dengan garam & gula. Boleh ditambah sos tiram & kicap jika suka.  Kemudian tambahkan sotong, udang, ayam dll...
Saya suka gunakan serbuk cili Baba's untuk goreng bihun.  Rasa bihun lebih sedap & bau cili yg ditumis juga sangat wangi.  Begitu juga kalau nak buat mee bandung or mee udang..

Oh yee.. ini anggaran untuk menggoreng setengah paket bihun.  Bihun tu rendam dulu sekejap, kalau nak guna air panas pon boleh tapi bihun akan jadi hancur & putus² ketika digoreng. Jadi kurang cantiklah...

Saya suka bersihkan & potong siap² sayur yg dibeli & disimpan dalam peti.  Sayur ni boleh tahan hampir sebulan & still nampak segar.  Pastikan sayur terbabit disimpan di dalam bekas atau berbungkus utk elak ianya kecut & menguning.  
Rencah & bahan² lain hampir masak, masukkan bihun dan gaul rata.  Jika bihun masih keras tambah air lagi. Kemudian tambahkan sayur.

Siap dah.. 

0 comments:

Post a Comment