Untuk kuah spaghetti boleh ikut resepi lama saya tapi resepi lama tu macam byk bahan.. kali ni saya buat macam ni aje
2 ulas Bwng putih
1 labu bawang besar
1 tin pes tomato
1 tin diced tomato
1 cup mince meat
1/2 btg carrot
5 biji cendawan
1 kiub ayam/daging
Black pepper
Oregano
Thyme
Garam & Gula
- boleh ditambah air jika pekat (bergantung pada kepekatan tomato yg diguna)
- Gula tu perlu jika tomato yg diguna masam (mostly brand tempatan).
Tumiskan bawang besar, bwg putih (saya guna olive oil), masukkan daging. Kacau sebentar, masukkan kedua² tin tomato & kiub, dah mendidih, masukkan carrot & cendawan. Perasakan dengan Oregano, thyeme, black pepper & garam.
(Nak LAGI SENANG? Gunakan aje sos Prego yg dah siap tu.. hehehe.. just tambahkan mince meat & sayur² lain jika suka).
Untuk white sauce (saya ikut resepi belakang kotak Instant Lasagna San Remo) - cara ni jimat cheese
2 sb butter
2sb tepung
2 cawan susu
125g mozarella / cheddar (saya guna segenggam)
Black Pepper & garam
Dengan api perlahan & gunakan whisk, cairkan butter & masukkan tepung. Gaul²kan hingga sebati, masukkan susu. Kacau hingga agak pekat, tambahkan cheese, black pepper & salt.
Cairkan butter dgn api perlahan. Terlupa nak ambil gambar white sauce yg dah siap |
Panaskan oven 180c, sapukan casserole dengan sedikit minyak / butter |
Sapukan satu senduk kuah spaghetti utk lapisan pertama |
Tuangkan white sauce (saya kedekut sikit utk layer bwh ni) |
Susun lasagna sheet (yg direbus sekejap), jika tak nak rebus sekejap, pastikan kuah spaghetti tadi agak cair supaya lasagna sheet ni betul² lembut lepas dibakar |
Haa... inilah sebabnya saya kedekut white sauce tadi.. saya akan habiskan semua baki white sauce utk lapisan terakhir |
Yg ni saya saja tambah - parutan mozarella & serbuk parmesan. |
Bakar pada suhu 180c selama 35-40 minit. Ni dah masak, tunggu sejuk sikit sebelum dipotong. |
0 comments:
Post a Comment