New York Style Cheesecake

Wednesday, May 15, 2013

Bila tah saya buat cheesecake ni (yang pasti time Ieqa tengah demam, nak umpan dia makan la ni)...  Memang sedap & puas hati sangat sbb first time buat menjadikk!! 

Saya ni kan jarang buat mende-mende cenggini (manis & teramat menyihatkan)... Dah peel saya kalau masak apa² mesti nak habiskan... end of the day..boleh boolaatt nanti!!

Lagipun kekangan masa menjadi faktor jugak.  Belum lagi nak berebut oven dengan roti benggali kan.... campo jugak.. MALAS.. hehehe...

Resepi ni saya ciplak dari Fodd Wishes yg boom tuu...  Saya copy paste kat sini balik eekk..

Original recipe makes 1 9-inch cheesecake
(Saya buat separuh dari resepi asal, so semua bahan di bahagi 2)
3 tablespoons melted butter
18 graham crackers, crushed (saya guna separuh pack biskut Digestive)
1/4 cup all-purpose flour
1 cup sour cream (saya gantikan dengan yogurt)
1 tablespoon vanilla extract
4 (8 ounce) packages cream cheese (saya guna 500gm cream cheese)
1 1/2 cups white sugar
2/3 cup milk
4 eggs
1 teaspoon finely grated lemon zest
1 teaspoon finely grated orange zest

Directions
  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. Lightly grease the bottom and sides of a 9-inch springform pan.
  3. Mix graham cracker crumbs and melted butter in a bowl until evenly moistened. Press crumb mixture into the bottom and about 1/2-inch up the sides of the springform pan.
  4. Whisk flour, sour cream, and vanilla extract in bowl. Set aside.
  5. Stir cream cheese and sugar with a wooden spoon in a large bowl until evenly incorporated, 3 to 5 minutes.
  6. Pour milk into cream cheese mixture and whisk until just combined.
  7. Whisk in eggs, one at a time, stirring well after each addition.
  8. Stir in lemon zest, orange zest, and sour cream mixture; whisk until just incorporated.
  9. Pour mixture into prepared springform pan.
  10. Bake in the preheated oven until the edges have nicely puffed and the surface of the cheesecake is firm except for a small spot in the center that will jiggle when the pan is gently shaken, about 1 hour.
  11. When the cheesecake is done, turn off the oven and let it cool in the oven for 3 to 4 hours. This prevents any cracks from forming on the top of the cheesecake.

Saya ringkaskan resepinya seperti berikut....
STEP 3 : Saya tak guna springfom pan.. saya gunakan bekas foil ni aje (nak perabis stok).  Transfer biskut yg digaul butter tadi dalam bekas (saya dapat 9 bekas ni).  Tekan² sikit & simpan dalam peti.

STEP 4 : Saya gaulkan yogurt, tepung & esen vanilla
STEP 5 : Gaulkan cream cheese & gula sampai mesra (tenyeh jangan tak tenyeh.. sampai takde ketulan & sebati okeh)

STEP 6:  Tambah susu & gaul

STEP 7 :  Tambah telur sebiji, gaul rata & tambah lagi sebiji, gaul rata-rata okess...

STEP 8 : Tambah lemon & orange zest (kalau tak nak takyah letak... tapi saya sukaaa..).  Then tambah campuran yogurt tadi dalam ni, gaul rata.

Tuang dalam bekas membakar tadi.... Saya bakar dalam preheated oven 180c selama 30 minit... 
Dah masak... tak sabarnya nak rasa (saya korek jugak walau masih panas...ssyyy!!!)

Walaupun sedap, banyak hari jugakle nak perabis cheesecake ni.  Sehari we all makan 2-3 aje sbb budak² ni tak makan sgt.  Misha kemain suka tp saya tak nak dia craving for sugar lak nanti².  Jadi mende² manis ni saya try tak nak bagi dia sangat.  

Hari yg last tu, rasa macam tak cukup aje... Esoknya plak.. masih teringat-ingatkan cheesecake ni... Tak bleh jadi ni.. Saya kena malaskan diri sikit, sbb kang asyik makan cheesecake aje... heheheh...

Kalau sapa² nak try amat digalakkan sbb pembuatannya teramat mudah.. tak mencabar langsung tau.. heheh,.. (kerek nampak?).. 

Oh ye, saya hidangkan cheesecake ni dengan strawberry sauce yg dibuat sendii macam Chef John jugak.. ahaakkss.. nanti-nanti le saya share resepi ekk.. Malam ni tak de mood lak nak membebel banyak²... Tataaaa...


0 comments:

Post a Comment