Pancakes

Friday, May 10, 2013
Sorry le lately I nak cheating sket okeh.  Entry ltk yg simple² aje.  Bukannya apa, anak-anak sorang demi sorg demam.  Entah virus apa la menyerang tak abis².  Dalam tempoh sebulan ni, Ieqa 2x demam (1x jumpa pakar),  Misha 3x demam (2x hadap pakar).  Sampaikan Tiha yg dah lama tak demam tu pun gugur.. 

Adesshh.. penattt!!  Mostly bila yg paling kenit tu demam.  Memang tak jadi kerja.  Memang masak yg simple² aje.  Langsung takde mood nak try menu baru.  Kadang² suami balik baru saya start ngadap dapur.  Roti benggali pun tak terkejar nak bakar.  Manjang je cafe keputusan stok..  Mana lepas nak masak benggali 3,4 trip dlm keadaan camni kan... 

Okes... saja nak share antara resepi yang dicuba & menjadi breakfast favourite we all.  Pancakes ni seriess sedapp!!  Kalau nak tau, every week suami & anak-anak request!

Cuma Mamanya je nak buat ke tak... heheheh.. (saya ni tak suka masak benda yg sama selalu sbb takut dorg muak, nanti saya jugak yg pening nak cari favourite baru diorang..).. hehehe..

Yang paling kronik si Ieqa.. kalau nak tau, tiapkali breakfast dia akan tanya "MAMA NAK MASAK PANCAKES KE?".. Aduuhh.. hari² tu.. budak ni memang consistent & persistent sikit (macam sapa la agak²nya tu.. hehehe)..

Kalau dulu saya bancuh 1 cup tepung aje, sekarang ni memang kena gandakan!  Gelojoh kan?  Cara diorang makan ialah dengan menyapu butter (Anchor butter favourite dorg tu la..) & Maple syrup.  Saya pun naik ketagih tau (walaupun saya ni kurg suka breakfast dengan benda manis)..

Inilah rupa pancakes kegilaan saya sekeluarga.  Memang berbaloi saya cuba resepi ni.  Disapu butter & disiram Maple syrup pula.. berhantu!!  

Saya tengah prektis Tiha buat pancakes, sng sikit ada tukang  buat pancakes nanti.  Tapi carca-marba sikit la.. Banyak ni tak cukup tau, Misha aje bleh habiskan hampir sekeping.. Tu yg perlukan assistant...

Dia masak pancakes, saya clearkan dapur, bancuh air..etc.. (Mama yg berwawasan nih... kekeke).. Kalau masak sambil tinggal, selalu terhangus sikit (pan saya guna bukan yg tebal sangat, jadi sensitif sikit la)...

Nampak tak kat dalam jug ada lagi bancuhan pancake tak siap masak?  Biasanya akan ada baki suku jug aje.  Baki batter ni bleh simpan dalam peti, tahan sampai 3 hari... 

Kalau korang nak cuba boleh try resepi pancakes ni kat sini.  Bagi saya inila the best pancakes yg pernah saya makan... Korang try buat tau.

TIPS:

*Entry lama tu saya guna pan IKEA lama yg dah melekat² tu yg pancakes pun menggerutu semacam.  Plus baru 1st time buat, jadi tak pandai adjust lagi.

*Teknik terkini : saya tak gunakan minyak/butter masa masak utk dapatkan pancakes yg lebih cantik & sekata

*Cara shortcut saya nak buat pancakes :
  1. Tuangkan susu dalam jug & dicampurkan cuka (biarkan seketika sehingga susu nampak berkeladak -  +- 10 minutes).  
  2. Gaulkan semua bahan kering dlm besen/mangkuk (tepung, gula, garam, soda dll) dengan whisk (ini cara shorcut utk mereka yg tak nak mengayak).
  3. Campurkan semua cecair lain dalam jug susu & kacau rata (butter cair & telur)
  4. Then masukkan bahan kering dalam jug susu tadi sikit² sambil kacau rata dengan whisk sampai habis.
  5. Panaskan pan & tuang aje terus dari jug tu.  
- Ini cara saya le... kalau korg rasa tak selesa dgn cara ni, boleh reka teknik masing².. :)


3 comments:

{ Steve Finnell } at: May 10, 2013 at 1:52 AM said...

you are invited to follow my blog

{ Kenali diriku.. } at: May 10, 2013 at 11:42 AM said...

Trigin nak buat
Bagi la sukatan yang lengkap... takut xjd@bantut lak pancake..tq

{ Kina } at: May 10, 2013 at 12:38 PM said...

ada sukatan... cuba klik dkt perkataan sini yg kaler biru tu.. ada link dia...

Post a Comment