Selamat Tinggal Redang..

Friday, May 3, 2013
Cantik kan??... Damai & tenang sekali.... - di kala menunggu mentari terbit..

Meh layan last entry fasal Pulau Redang... pasni promise, no more Redang ok... :)

Malam terakhir di sini kami disajikan dengan menu BBQ.  Malangnya time bulan mengambang, seafoods semua takde.. :(.  Jadi menu BBQ nya hanya lah daging, ayam & a few jenis ikan aje.

Saya memang plan nak turun lambat sikit, kononnya BBQ malam² sikit baru best.  Sekali, semua org dah siap masak pon.. tinggallah saya terkial-kial mengadap asap sorang².. Panassss... Dahla makanan pon dah banyak habis.  Nyesal plak turun lambat, biasanya menimbun aje makanan.  


Alahai ayam.. kenapa la ko seketoi aje yg belum masak??
Dah siap dinner,  kami kasi can anak-anak bakar mashmallow... cucuk dgn lidi & tumpang bara api.  Saya pun tak tau apa yg special sgt buat mcm ni coz saya memang tak suka mashmallow pon.  Suami 'mat saleh' ku yg banyak terpengaruh nak buat benda-benda cenggini.
Lepas restoran ditutup, kami lepak bawah wakaf tepi pantai pula

Layan biskut, kuaci & mashmallow di tepi pantai sambil disimbah cahaya bulan.. syiiookk

Saya tido kan baby notti sementara tunggu suami & kanak-kanak ribena merayap ke resort sebelah menyebelah.  Saya & Misha baring dalam hammock sambil layan ombak, angin & cahaya bulan... Fuhh!! Nyenyak sakan dia tido...
Dah dekat 12.00 malam, semua kanak-kanak ribena dihantar ke bilik untuk tido.  Esok fresh sikit kalau tido awal kan.. (sebenarnya Mama & Babanya nak keluar dating berdua-duaan).

Inilah first time kami dapat berjalan berdua-duaan di malam hari tanpa diekori toyol² kecil.  Bagus jugak ada Tok Wan tido kat bilik kami.  At least tak bimbang nak tinggal budak-budak tu.  Padahal Tok Wan tengah tido nyenyak di atas tanpa sedar tanggungjawab yg digalasnya.. hehehe

Kali ni kami menyusuri sebelah kiri resort dengan berkaki ayam.  Rugi ooo tak nikmati pasir Pulau Redang ni puas-puas.  Haaalluusss sangat!!  Memang romantik habis dapat berjalan berdua sambil berpegangan tangan macam ni.. (ceewaahh).. Masa sebelum kawen pon tak pernah dating² macam ni tau...

Malam semalam kami menyusuri sebelah kanan Redang Lagoon.  Malam ni kami nak explore bahagian sebelah kiri pula.  Sambil berjalan banyak resort yg kami lalu.  Kebanyakkannya agak grand & nampak exclusive.  Tapi kebanyakkannya ada Bar.  Cuma bezanya Bar di sebelah sini tidak 'semeriah'  di sebelah sana nun.  Kat area sini suasananya lebih santai & tidak membingitkan telinga.

Dah boing berjalan,  berenti,baring² sambil chit chat dekat beach chair... then sambung berjalan balik.  Dalam banyak² resort tu, saya agak tertarik dengan satu resort ni.  Nampak lain dari yg lain & grande yg amat.  Saya ajak suami masuk, saja la survey tengok dalamannya pulak.  Sekali tanya rate.. tu diaaa.. lebih 1k semalaman.. hambikkk.. hehehe.. ini web dia kalau u all nak ushar...

Ni dekat area entrance, sebelah kiri resort ada swimming pool


Ni area lobby...
Sayangnya gambar yg saya letak ni tak membayangkan rupa resort tu sbb pakai camera phone koman.  Kalau malam aje, habis hilang seri semua gambar...
Ini salah satu gambar saya cilok dr web dorg... (tak puashati tgk gambar yg saya share tu tak cantik.. hehehe)..
Dah habis explore sampai ke hujung pulau, slowly kami patah balik.  Dah sampai masa Misha bangun mencai Mama nak menyusu ni.  Sedang elok saya sampai memang dengar suara Tiha tengah entertain Misha yg mencai Mama.  Lepas susukan Misha, keluar balik layan pantai dengan hubby.  Kali ni baring kat hammock plak.  Bimbang je tumbang pokok kelapa tu sbb tak bleh support 2 org yg gagah perkasa share 1 hammock... pastu siap hayun kuat² lagi.. ada yg terhumban masuk laut terus ni kang...hehehe.. 

Sebelum tu we all minum kopi dulu kat bawah wakaf sambil habiskan stok kuaci.  Kali ni tak bimbang sangat Misha bangun melalak ke apa sbb lepak kat tepi resort aje.  By 3.00 a.m., dua-dua dengan berat hati beransur balik ke bilik.  Bimbang esok terbabas tido plak... rugi plak kalu tak dapat tengok SUNRISE....

Lepas subuh, kami bergeak ke tepi pantai bertemankan baby notti yg memang kaki bejaga.  Kakak²nya masih membuta tak sedar diri.  Lama jugaklah melepak tepi pantai sambil menunggu terbitnya fajar....
Budak ni tak mau duk diam dalam dokongan, last-last biarkan dia berjalan atas pasir (bukan main menyengeh kesukaan).. tapi kena pegang sbb dia sibuk nak duduk ramas² pasir.  Paling bimbang disumbatnya dalam mulut.. habess.. 


Baby notti yg notti.. hehehe

Haaa.. kan.. asal lepas je, dia jatuhkan badan
Waahh.. matahari dah mulai muncul... ni first time saya tengok sunrise dari Pulau.  First time saya menyaksikan sunrise ketika di Puncak Kinabalu.




Maka berakhirlah sessi menanti terbitnya fajar kami... balik bilik, gerak budak² yang tak recover lagi dari pengsan tu pegi breakfast pula.  Lepas ni main pantai kali terakhir sebelum berangkat pulang.. sob..sobb!!!

Tiha bergambar dgn Pak Ndak & Mak Ndak dlm perjalanan pulang... (sob..sob..sob)... Berat sungguh hati ni nak tinggalkan pulau

Menikmati keindahan pulau buat kali terakhir...
Selamat tinggal wahai Redangku.. terlalu banyak kenangan indah di sini.  Cantik sungguh pantaimu.. pasti ku rindu selalu... ceewaaahhh.. over plak... hehehe.... Semoga berpeluang datang lagi!!!!

2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: May 4, 2013 at 6:49 PM said...

Memang cantik la pantai dan pemandangan kat redang ni. Saya tak pernah sampai, baca beberapa entry kina ni timbul rasa tertarik pula.

{ Kina } at: May 6, 2013 at 2:30 PM said...

saya pun teringin nak pegi lagi ni, tapi entah bila la berpeluang... byk sgt vacation plan dlm kepala ni.. tapi budget nak kena tgk jugak.. hehehe...

Post a Comment