Masa buat ni, saya tengah menanti kawan lama saya semasa belajar di UUM dulu. Dia datang dengan anak².. since masa tau dia nak datang tu agak last minute, ini ajelahkuih yang saya rasa mdah pun. Untuk berat, saya jamu dengan Nasi Lemak sambal sotong. Lepas makan nasi lemak, saya panggil Tiha minta dia menerap donut. Saya nak kemas² dapur sambil layan tetamu. Inilah hasilnya....
Yang ni saya celup dengan coklat, coklat ni tak begitu shining coz dah berkali² dicairkan (baki dari peti).. |
Donut yang dah goreng... Lupa nak snap gambar, banyak yang dah kena kidnap, tu yang dah rompong... |
Donut sedang dinaikkan... Hasil tangan Tiha nampaknya makin cantik, tak senget macam selalu.. hehehe... |
Kalau siapa nak cuba, boleh ikut resepi di bawah ni ye.... (saya copypaste dari blog Kak Yatie resepinya)...
Bahan :
- 500gm tepung roti
- 100gm gula halus
- 11gm instant yeast
- 4 biji kuning telur
- 200 ml air
- 100gm magerine / butter
- 1 sudu kecil garam
- 200g Chocolat masakan - cairkan
- 100g kepingan Almond
- Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
- Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
- Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
- Rehatkan doh 20-30 minit hingga kembang.
- Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
- Rehat doh semula 20 minit.
- Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
- Salutkan donat dengan gula atau choc cair ikut selera.
0 comments:
Post a Comment