HONEY MUSTARD SALAD DRESSING

Wednesday, July 17, 2013
Lepas lebih seminggu puasa baru semalam saya buat western.  Lagipun dah lama chicken wings terperam dalam freezer.  Teringat Tiha suka sangat chicken wings, menu berbuka kena ambil kira selera dia sbb dia dah mula puasa.  So biar dia excited sikit tiap kali berbuka ada makanan favourite dia.  

Selain nak perabis stok kepak,  lettuce dalam peti pun dah lama sangat tersimpan dalam peti.  Cara paling mudah nak perabis sayur ni, kenalah buat salad.  Tapi thousand island plak takde,  kalau biasa saya campurkan mayonis dgn sos aje (cara mudah buat thousand island) tapi kali ni saya nak try dressing cara lain sikit.

Resepi ni saya jumpa di Allrecipes,  Honey Mustard ni memang favourite saya kalau ke Subway.  Kalau resepi ni menjadi, bolehlah saya jadikan sos dalam sandwich plak.  Cara nak buat senang aje...

Bahan - 1/4 cawan mayonis, 1 sudu besar (sb) mustard, 1 sb madu & 1/2 sb perahan lemon.  Gaulkan semuanya & simpan dalam peti.  Macam biasa saya tak sukat pun, main agak² aje.... 

Time nak makan baru saya keluarkan bahan salad - lettuce, tomato ceri & carrot (ini aje sayur yg ada).

Kemudian gaul la dengan prepared dressing (honey mustard) tadi.  Memang Yummy lah!!  Hoorayy.. suka sangat dapat belajar buat dressing yang sedap & senang
Ada banyak sebab saya suka sangat dengan resepi ni antaranya - dalam peti ada almost 1 kg stok mayonis yg nak kena perabis!,  Mustard pun ada & amat jarang diguna kecuali bila makan hotdog or certain sandwiches & Lemon pon selalu aje terperam lama... jadi resepi ni amatlah praktikal untuk saya!

Jadi tak perlulah saya beli thousand island lagi lepas ni... :)


2 comments:

{ cik chinta } at: July 17, 2013 at 1:55 PM said...

Gud, jimat byk

{ Kina } at: July 17, 2013 at 9:40 PM said...

A'ah.. jimat sbb kalau beli thousand island, 2x buat salad aje dah habis sebotol... :)

Post a Comment