DAUN PISANG

Friday, July 19, 2013
Masa awal² buat pulut udang, bab yang paling malas is melayur daun pisang... aayyooo.. banyaknya nak kena layur.  Piece by piece... boleh pengsan!  Dahle kejap² tangan kena sambar api... hehehe.. maklumle, nak ekspres.....

Pastu saya cakap kat suami,  apa kata kita try guna microwave... ye la melayur tu untuk layukan daun supaya senang dibentuk.  Why not kita sumbat aje dlm microwave kan... hehehehe... 

Saya ambik seikat, sumbat dalam microwave then set for 3 minutes... 
Uiisshh... jimat banyak masa sbb menjadi jugak teknik ni.  Walaupun tak secun rupa layur atas dapur, still praktikal coz daun jadi lembut & tak patah bila digulung.  Tapi lepas² tu saya tukar taktik, saya gunting dulu then baru masuk microwave.  Kiranya mana² pun boleh, tapi saya lagi suka cara no. 2 tu kot.

So.. kalau sapa² nak buat kuih² membungkus dalam kuantiti yg banyak bolehla try.  Tapi try la set 1-2 minit dulu sbb kalau terlebih set, daun tu jadi berkedut² plak.  Pandai² le adjust eekk...



2 comments:

{ cik chinta } at: July 19, 2013 at 12:45 PM said...

patutla ibu nk sgt ade microwave. ble gn tuk mcm2

{ Kina } at: July 19, 2013 at 10:59 PM said...

Mula² dulu pun tak nak beli rasa tak memerlukan.. tapi bila dah ada, mmg rasa tak rugi beli sbb memudahkan banyak benda... Nanti belikan utk mak ye.. mesti happy dia

Post a Comment