KIDS ACTIVITIES

Friday, December 5, 2014
Sebetulnya saya bukan jenis rajin melayan anak² buat aktiviti.  Antara sebab, saya bimbang naik angin bila aktiviti tu akan jadi aktiviti yang tak sepatutnya.  Tau² je lah, bila badan tengah penat.. ada pulak tukang buat kecah rumah, mula la angin senggugut nak datang.  Dari nak happy² spend masa sama², jadi stress pulak.  So.. biasanya saya try lah pilih time yang saya betul² free supaya saya boleh pantau & join sama.  Yang Kakak² tu saya tak bimbang mana.  Si Misha notti tu yang bahayanya... bukannya takut dengan Kakak²nya tu.  

Lagipun sekarang Tiha pun dah besar.  Jadi banyak benda dah boleh diharap.  Contohnya dia kena pastikan semua barang tu dikemas semula & lap kesan² comot color di lantai dsbgnya.  Sebelum start projek pon diorang kena kemaskan semua area rumah, takleh ada satu pon toys bersepah... heheheh... Mak Aihh.. syarat nak beraktiviti susah macam minang tuan puteri tuh... Bila nampak bersungguh diorang mengemas, menyapu rumah.. baru start sejuk hati Mama, haa.. barulah korang boleh buat sepah balik... 

Kali ni saya beli Mould & Paint Cupcake yang saya jumpa di Kedai Buku Popular.  Mahal jugak lah harganya RM21+ tapi sekali sekala spent sikit utk anak².  Lagipun 3 beradik sekali boleh buat.  Kesian pulak diorang dok tgk orang buat benda² macam ni kat Youtube. 
Ada banyak pilihan cthnya binatang, kereta dll tapi saya pilih cupcakes.. Gegirl semuanya kan..

Haa.. ni serba sedikit penerangan tentang cara pembuatannya... Nampak menarik kan?

Bila bukak inilah barang yang ada 2 plaster, mould, warna, berus, gam untuk ditampal (cupcakes ni bila siap jadi fridge magnet) & 2 pin lencana

Plaster tadi dicampur air & dituang dlm mould.  Pin lencana tu kena letak siap²
 Untuk plaster tu set, ambik masa sejam camtu.  Sementara tu saya bagi diorang drawing.  Next entry kita tengok hasil tangan budak² ni plak..
Haa.. dah set...

Sebungkus tu boleh buat 6 cupcakes
 Maka bermulalah proses mewarna.  Memang suka kemain semua orang.  Yang paling tak disangka, si budak notti dah jadi tame & very well behave.  Apa yang dipesan semua dia ikut je.  Punyala takut Mama tak bagi join.  Walaupun hasil mewarnanya... ehemm..ehemm.. tapi utk budak 2 1/2 years, okaylah tu kan.  Meh kita tengok hasilnya...
2 ketul yang mula² tu Misha, Tiha & Ieqa. 
 Malam tu kami buat sebungkus aje.  Baki lagi sebungkus, saya ajak diorang buat petang kelmarin. Inilah hasilnya... tadaaaa... (pinjam perkataan favourite Misha jap.. Taadaaa..)..
Ada 12 pieces (campur yg sblm ni).. ada satu saya termiss snap..hehe..
Maka habislah projek buat cupcakes kami.  Nantilah bila free sikit kita buat cupcakes betul² pulak.  Mama malas nak buat benda² manis ni selalu takut seme orang addicted plak nanti.  Tu yang tgh try ctrl diri ni.  Ikut ati, mau hari² buat dessert je... ;P


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: December 12, 2014 at 7:12 AM said...

yang ni pun menarik.. budak2 teruja nak membuatnya, saya pasti...tapi nampaknya nak buat ni kena banyak pertolongan mama ya.. nak bancuh dan pantau bagi tak selerak jadinya. anyways, good job, comel nampaknya kek2 korang ni... anak perempuan punya permainan ya, comel betul...

{ Kina } at: December 19, 2014 at 3:12 AM said...

Memang kena bantuan Aisy!.. Kalau tak, boleh bersadur plaster satu rumah nanti... Saya memang pilih aktiviti yang perlukan peneman.. saja la nak spend time dengan diorang sikit. Walaupun Mamanya ni 24/7 dok rumah, tapi banyak masa memang melekap di dapur aje.. Perasaan guilty tu memang ada.. Tu kadang² cuba juga cari masa. Macam teringin anak perempuan aje bunyinya tu Aisy... Takpe.. Aisy muda lagi, ada banyak masa lagi nak mencuba tu... Good Luck!! hehehe...

Post a Comment