WEEKEND LEPAS

Friday, December 12, 2014
Selepas seminggu kebosanan terkurung di rumah sendiri.. Ahad lepas kami bawak anak² buat aktiviti yang paling diorang suka... MAIN AIR!  Tapi takde lah berpiknik or sebagainya.. kalau dah tengah bandar, kita main air swimming pool ajelah ye.  Swimming pool pun tumpang kat rumah Uncle Acai aje... besar, selesa & FREE... heheheh... Lagipun Suraunya & toilet nya terjaga elok (tak nak menyemak kat rumah bujang Uncle Acai.. tumpang main air cukuplah..)..

Sebelum ber exercise.. Jom isi perut dulu.  Mula² nak ke Nando's Bangsar, tapi masa on the way teringat pula Nasi Arab.  Apa lagi.. laju je masuk ke Setiawangsa... Jom ke Saba'...

Order Mix Grill (Fries, salad, roti arab, ayam, kambing & daging lembu).. set ni RM38.00 rasanya..

Chicken Akdah (my favourite) digabungkan dengan Mulawah (roti besar gedabak tu).  Chicken Akdah tu biasanya set dengan roti Arab, kalau nak Mulawah kena mention lah kita nak Mulawah.  Mulawah ni garing² liat tau.. Tapi saya lagi suka rasa Mulawah berbanding Roti Arab or Lebanese tu.  Kemudian Nasi Arab kali ni kami request dengan Mandi Chicken (half chicken).  Kalau dulu kami selalu order Hanith Chicken or Kabsah.  Nampak sedikit over di sini.. Tapi percayalah... apa yang tak habis, kami bungkus & langsai malam tu juga!
Perut dah kenyang.. Marilah kita sambung perjalanan ke rumah Uncle Acai... (kat apartment sendiri ada juga swimming pool.. tapi lokasinya betul² bawah rumah orang).. Kang budak² ni buat bising, serba salah pula kami.  Kat Hillpark tu swimming pool nya besar & facilities lengkap (toilet, surau, cafe etc) & takde la betul² bawah rumah orang kan...
Inilah tempat Mama dok swimming tetiap hari masa memuda dulu nak oiii...

Lama betul Kakak² bersiap, penat dah baby & Misha tunggu nih!

Apa sengih².. Cubit nak??? (budak excited nampak air yang membiru)...

Tak sia² Mama beli swimming accessories ni.. Misha boleh bergerak sana sini dengan 'lembunya', Tiha pun berani swimming dengan bantuan pengapung tu (sowwiee tak tau nama, tapi memang alat ni berguna untuk belajar berenang).  Diorang ni kalau selalu dibawa ke swimming pool memang akan boleh berenang.. Tapi kerajinan Baba & Mamanya hanya setahun sekali dua aje, jadi manalah anak² tak takut dengan air. 

Si Ieqa yang penakut ya rabbi!... Puas ajar dia float or at least berenang guna pelampung.. tetap nak berjalan dalam air!  Anak sapo lah penakut sangat ni! Malu weh.. Tapi nak seribu daya kan... Mama belajar berenang dulu pun at the age 22... Mama tak nak paksa, tunggu bila diorang betul² ready, baru Mama ajar.  Kalo suruh itu takut, ini takut.. tak kuasa lah!  Macam Tiha.. dulu dia lah paling penakut.. tapi skrg ni nampak dia dah berani floating walaupun masih under pemantauan.  Once dah ada confident, takde lah susah mana nak berenang.. (membebel plus bagi tip untuk sesiapa yang rasa impossible untuk belajar berenang)...

Ada baby memerhati dengan tekun..

Gayanya macam nak terjun dalam air dah... Tak nak turunkan kepala... Hahahaha...

Si Misha.. sibuk nak terbaring kat penyandar.. dia tak sedar dah berapa kali Moo Moo Cow nya nyaris karam (nak terbalik ke belakang)... Jenuhla Baba berkejar ampu dia dari belakang bila nampak dia tengah terbaring ala big boss.

Sibuk sangat nak main air ye.. Meh kita campak dia.. By rite age ni memang boleh swim sendiri kan?  TAPI.. terpaksa cancel hasrat... Cuaca time ni memang agak sejuk... Jadi airnya pun sejuk kemain.. elok dicelup aje.. kembang kuncup mukanya... So.. cepat² bawak naik!  Demam ke apa kang, lagi susah... Next time lah baby ye..

Hahaha.. Itu je lah aktiviti kami minggu lepas.  Sadis betoi la kan.. Tapi anak² bukan main enjoy.  Apa taknya dapat main swimming pool dari sebelum Zohor sampai Asar! Puashati korang Nak??


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: December 12, 2014 at 7:08 AM said...

apa lak sadis , ok sangat dah aktiviti ni.. kalau saya, asalkan keluar dan buat aktiviti yang melibatkan anak ( bukan shopping semata) , itu dah best sangat.. rumah kami sering jadi persinggahan sedara mara, jadi kalau jadi mangsa transit tu tak sampai hati nk keluar pada hujung minggu.. budak berdua ni setakat ni ok lagi, maknyalah yang ada masa lain macam rasanya.. haha..no need to explain more..

main puas kalau gitu...best tu

{ Kina } at: December 19, 2014 at 3:08 AM said...

Budak² ni happy aje.. Tapi ada jugak rasa kesian coz cuti panjang tapi kali ni langsung takde masa nak travel luar KL.

Eh.. terbalik la kita.. rumah saya jarang ada pengunjung.. tu yang weekend free aje.. rasa lain macam? Alahai.. Maknya penat ye.. Elok lah ajak Papa N pergi bercuti tuuuu... hehehe...

Post a Comment