Pretzel ni memang menjadi favourite anak². Kalau ke Mid Valley or KLCC, memang inilah makanan wajib diorang. Tak payah Mama & Baba fikir nak ajak lunch/dinner kat mana.. belikan pretzel aje.. hehehe... Anak² suka pretzel original & dicicah caramel, Mama pula sukakan Almond with caramel dip & Baba dengan Chocolate Mint. Dah banyak kali saya buat... Memang leceh sikit.. tapi berbaloi bila tengok anak² suka makan. Kali ni saya try pula resepi dari
sini . Boleh refer sendiri cara²nya kat dalam tu ye.
Cuma sedikit tip mudah dari saya.. tiap kali buat benda² libatkan yis ni, tak perlulah susah² spoofkan yis (yis yang biasa kita guna tu self instant.. biasanya resepi omputeh guna dry yeast) & sebagainya. Cukup sekadar gaulkan bahan kering, masukkan cecair (susu/air) kemudian gaul & masukkan lemak (butter/shortening/minyak). So.. takyah buang masa nak belek resepi tu.. InsyaAllah selamat...
|
Dah naik.. bolehlah dikeluarkan & mula dibentuk. Ingat ye.. kalau masa membentuk, doh ni degil.. rehatkan dulu 5-10minit (part ni saya selalu kurang sabar... hehehe..).. Saya dok pesan ni sebab saya selalu juga terlupa bab ni, tu yang kadang² bkn main susah nak mengerjakan doh.. |
|
Dah siap dibentuk.. mongel sikit sebab saya tak buat rope yang panjang.. Saya bentukkan semuat silicone mat saya ni aje... |
|
Sedang dinaikkan... Ni doh yang terakhir.. yang lain saya tengah naikkan dalam oven.. |
Part paling saya menyampah.. nak mencelup pretzel ni dalam baking soda (soda bikarbonat).. Rasa membazir kan soda aje.. heheh.. Tapi dah step nya cenggitu... buat ajelah..
|
Ha... dah siap... Berebut² budak² ni makan... Habis satu bancuhan doh tu dimakan diorang! Saya buat dekat 20 biji la jugak... Memang berbaloi kan? |
Resepi ni bagi saya okaylah.. In fact pretzel tersedap yang pernah saya buat.. TAPI mission mencuba saya belum berakhir.. saya masih tercari² pretzel yang rasanya sebijik macam Auntie Anne's tu... Sementara ni, saya akan try la mana² resepi yang saya rasa best dulu... :)
0 comments:
Post a Comment